Artikel i samarbete med Eways

Laddbox hemma – allt du behöver veta

Publicerad 5 juni, 2020
Laddbox hemma

Elbilsladdning är idag vanligt och allt fler väljer att ha en laddbox hemma för att på enkelt och säkert sätt ladda sin elbil. Vi kommer nedan förklara djupare vad en laddbox är, skillnaden på att ladda elbil i vanligt uttag och i laddboxar samt vilka för- och nackdelar som finns med att ha en laddbox för elbil hemma.

Vad är- och hur fungerar en laddbox?

En laddbox, är en sorts elinstallation med ett uttag som är anpassat för laddning av elfordon. Det är en utvecklad produkt skapad för att klara av en hög belastning under en längre period, och en säker metod för att ladda din bil.

Skillnaden på ett vanligt uttag och en laddbox

Skillnaden på en laddbox och ett vanligt uttag är att en laddbox bidrar med högre effekt, vilket bidrar till en snabbare laddning. Att använda ett vanligt uttag hemma bör endast användas i nödfall. I en artikel på Eways förklaras det att en laddning av elbil som görs i ett vanligt uttag är som att köra fyra dammsugare samtidigt i åtta timmar. Detta är givetvis en risk och kan överbelasta din el i hemmet.

Moderna laddboxar sköter lastbalanseringen

Idag är många laddboxar smarta och uppkopplade vilket bidrar till att lastbalanseringen sköts på egen hand. På Eways kan du läsa djupare i en artikel vad lastbalansering är, och hur det fungerar.

Fördelar & nackdelar med laddbox

Fördelar

Laddar snabbare

Laddningen går betydligt snabbare med en laddbox. Detta eftersom du kan ladda med en högre effekt. Du kan därav utnyttja din elbils fulla laddkapacitet.

Säkert

Det är säkert att ladda från en laddbox. Detta för att en laddbox hittar eventuella fel och stoppar din laddning när batteriet i bilen är fullt.

Du sparar tid

En av de större fördelarna med att ladda hemma är att du kan ladda bilen medan du gör något annat.

Nackdelar

Risken för dyrare elkostnader i hemmet

Om huvudsäkringen ändras, kan ditt fasta abonnemangspris i elnätsavgiften påverkas. Här kan skillnaden vara flera tusen kronor per år.

Vissa laddboxar kostar mer

Det är alltid bra att veta vilka kostnader som ökar när du väljer en laddbox hemma. Idag är det mer förmånligt att ladda långsamt om prioriteten är att hålla kostnaden låg. Det vill säga om du köper en laddare som laddar cirka 2 mil per timme. Väljer du dock en laddare som laddar 5–8 mil per timme kostar det mer.

Vilken laddbox ska jag välja?

Vilken laddbox ska jag välja?

Att veta vilken laddbox till elbil du ska välja är inte alltid enkelt. Sortimentet är stort och priserna kan variera. Det finns flera frågeställningar du bör se över när du ska köpa laddbox, vilka vi också går igenom nedan.

Vilken typ av kontakt har din elbil? Typ 1 eller Typ 2?

En av de första sakerna du bör känna till när du ska välja en laddbox för elbil är att veta vilken typ av kontakt ditt fordon har. Idag finns det två sorters kontakter när vi pratar om laddning i en laddbox. Typ 1 och typ 2.

Hur kollar jag vilken kontakt min bil har?

Ett smidigt sätt för att kolla vilken kontakt din bil har är att öppna din laddlucka på bilen. Här kan du se om kontakten är rundformad (Typ 1) eller om kontakten har en platt ovansida (Typ 2).

Hur många bilar ska laddas samtidigt?

En vanlig frågeställning är hur många bilar som ska ladda hemma samtidigt. Har ni två elbilar, kan det vara bra att investera i en dubbelladdare.

1-fas eller 3-fas på min laddstation hemma?

Du har möjlighet att bestämma vilken snabbhet din laddning ska ha. Vilken av dessa laddströmmar du väljer, kommer påverka hur snabb din laddning på bilen kommer vara. I artikeln ”Vilken laddbox passar min bil?” på Eways hemsida kan du läsa djupare om de olika strömkällorna och dess laddeffekt.

Exempel på laddströmmar:

• 1-fas 16A – 2 mil per timme
• 1-fas 32A – 4 mil per timme
• 3-fas 16A – 5 mil per timme
• 3-fas 32A – 10 mil per timme

Ladda elbil hemma – kostnad

Vad kostar en laddbox?

En laddbox till elbil kan variera mycket i pris, men kostar mellan 5 000 – 25 000 kronor inklusive moms. Det som påverkar priset mest är vilken laddbox du valt, vilken laddningseffekt som önskas, installationskostnaden och övriga tilläggstjänster.

Köp rätt laddbox för din bil

Många elbilsförare undrar vilken laddbox som har bäst i test, men viktigast är att du hittar den bästa laddboxen för just din bil.

Vad kostar det att installera en laddbox hemma?

Du bör räkna med att installationen av en laddbox hemma kan kosta allt från 2 000 – 10 000 kronor. Det finns idag ett bidrag du kan ansöka om som heter ”ladda-hemma-stödet” som ger dig 50% i bidrag på laddstation och installation. Detta stöd kan du söka hos Naturvårdsverket efter att din laddstation installerats.

Behöver du hjälp att installera en laddbox hemma?

Är du redo för att köpa- och installera en laddbox hemma? Eways erbjuder nyckelfärdiga installationer av laddboxar runt om i hela Sverige.

Populära laddboxar

Det finns många laddboxar att välja bland. Att hitta bästa laddboxen 2022 är inte helt lätt. Här listar vi några populära laddboxar på marknaden just nu.

Garo laddbox

Garo laddbox GLB 22 kW

› Mer information

Charge amps laddbox

Charge Amps Halo laddbox  11 kW

› Mer information

Easee laddbox

Easee Home laddbox

› Mer information