Artikeln presenteras av Sverigekredit

Låna till att köpa bil – hur funkar det?

Publicerad 28 april, 2022
Låna till bil

Skulle du behöva en bil, men har svårt att finansiera ett bilköp helt på egen hand? Då kan det vara lämpligt att överväga om du ska ansöka om ett lån för att köpa bil. Vi ska vägleda dig i lånedjungeln och berätta om vilka alternativ som finns.

Att ansöka om billån

En del banker och långivare erbjuder särskilda billån, där bilen fungerar som säkerhet för lånet. Ett billån tenderar också att innebära att låntagaren ska kunna lämna en kontantinsats för att köpa bilen. Många av storbankerna kräver att kontantinsatsen utgörs av minst 20 % av bilens värde. Storbankerna tenderar även att ha minimikrav när det gäller hur mycket du kan låna samt att bilen ska vara köpt av en auktoriserad bilhandlare.

Eftersom bilar inte tenderar att öka i värde (utan snarare det motsatta) utgör de inte en lika god säkerhet som en bostad. Därför har billån ofta högre kostnader än bolån. Med kostnader avses vad du i slutändan får betala för lånet – de kan utgöras av till exempel ränta, men även av andra avgifter. Många långivare har såväl administrations- som uppläggningsavgifter som tillkommer när de utfärdar sina låneerbjudanden. Därför är det alltid viktigt att läsa igenom villkoren noggrant innan du väljer att ingå ett låneavtal.

Att ansöka om privatlån utan säkerhet

Ett annat sätt att finansiera ett bilköp är genom ett privatlån. Privatlån kallas också för konsumtionslån eller blancolån. I regel brukar privatlån definieras som lån som tas utan säkerhet och därför ofta innebär ännu högre kostnader än lån som tas med säkerhet, som till exempel bolån och billån. 

Eftersom ett privatlån tas utan säkerhet blir du som låntagare mycket friare när det gäller själva lånet. Det krävs alltså ingen kontantinsats, ingen minimisumma som du måste låna för att få köpa bilen och ingen särskild bilhandlare, utan du kan även köpa en begagnad bil privat, kanske av någon du känner eller via Blocket eller liknande.

Det finns idag mängder av långivare på marknaden som erbjuder just privatlån. De brukar kunna erbjuda belopp från 10 000 till 600 000 kr, vilket kan bekosta olika typer av bilar och märken beroende på vilken slags bil du är ute efter. Privatlån brukar också ha löptider på mellan 1–15 år, beroende på lånesumman och andra faktorer.

Att leasa en bil på avbetalning

En annan möjlighet att köpa bil är genom leasing – vissa typer av leasingavtal innebär nämligen att du står som ägare och köper bilen på avbetalning, medan andra avtal kan innebära att du hyr en bil månatligen under en avtalad tidsperiod och därefter ibland har möjlighet att köpa den av banken eller leasingbolaget. Det finns även leasing som inte är kopplad till ägandeskap, utan där du enbart hyr en bil.

Det finns med andra ord olika former av leasing när det gäller bilar. Som med alla andra låneformer tillkommer det alltid kostnader och när det gäller just leasing tenderar de att vara ganska höga. Det kan dock även vara en fördel, till exempel om reparations- och servicekostnader ingår i avtalet från leasingbolagets sida.

Valet är ditt

Billån, privatlån och leasing – det finns alltså flera olika alternativ att välja mellan för dig som är i behov av att låna pengar till ett bilköp. Det kan löna sig i längden att lägga ner lite tid på att kolla upp olika långivare och jämföra dem för att ta reda på vilket erbjudande som är bäst lämpat för dig och din situation. Vilken typ av bil och vilken låneform som passar är naturligtvis avhängigt av hur din ekonomi ser ut. 

Vad du än beslutar dig för är det viktigt att komma ihåg att ett lån alltid kostar pengar. Du måste därför kunna bedöma om du har råd att låna pengar innan du väljer att teckna ett eller annat låneavtal.