Artikel i samarbete med Fordonfinans.se

Låna till bil genom en låneförmedlare

Publicerad 13 februari, 2020

Att köpa en ny bil kan vara en stor utgift såväl kortsiktigt som långsiktigt för hushållsbudgeten. Kortsiktigt kan ett köp av en bil innebära att man måste lägga ut en större summa pengar för själva inköpet av bilen, och på längre sikt kan en bil vara kostsam att äga gällande skatter, försäkringar, service och inte minst i form av bränslekostnader. 

I många fall kräver ett köp av en bil, detta vare sig det gäller en begagnad eller en helt ny från fabrik att man behöver låna pengar för att finansiera själva köpet. Gällande alla typer av köp där man behöver låna pengar är det viktigt att man får tillgång till ett så bra lån som möjligt. Att just finansiera ett fordon brukar allt som oftast innebära ett större lånebelopp, vilket gör det extra viktigt att komma ner i pris vad gäller räntor och avgifter. Detta för att totalbeloppet skall kunna hållas så lågt som möjligt. Tar man ett lån över en längre tidsperiod och med längre amorteringstid så blir detta självfallet extra viktigt att tänka på. 

Att vända sig till en låneförmedlare kan vara en god idé om man är ute efter att ta ett privatlån för att finansiera köpet av en bil. Privatlån är en form av blancolån utan säkerhet som låter dig låna till hela kostnadsbeloppet på bilen. Genom att ta ett privatlån behöver du alltså inte lägga ut några egna medel via en kontantinsats, och du behöver ej heller ställa bilen som säkerhet för lånet i fråga. Privatlån är en av de vanligaste formen av lån för att finansiera köp av begagnade bilar. Detta eftersom det i många fall är svårt att få ett regelrätt billån om man köper en begagnad bil av en annan privatperson eller en äldre begagnad bil genom en bilhandlare. 

Genom att nyttja en låneförmedlare i själva låneprocessen kan man vinna många fördelar. Dels kan du enkelt och utan större arbetsinsats skicka in ansökan om lån till ett flertalet banker och kreditbolag samtidigt. Du kan genom låneförmedlaren på det sättet låta många banker och kreditbolag tävla om att få dig som kund, och på ett lätt och överskådligt sätt jämföra räntor, villkor och kostnader. Detta utan att behöva skicka in en separat ansökan till varje företag. Låneförmedlare är ofta uppkopplade till ett tjugotal banker, finansbolag och kreditgivare som snabbt och smidigt hanterar din ansökan och ger dig en låneoffert. 

Ytterligare en fördel med att söka lån genom en låneförmedlare är att de endast kräver en enda kreditupplysning för alla ansökningar. Banker och kreditbolag delar på en och samma kreditupplysning, vilket ger dig en fördel gällande din kreditvärdighet. Skall du på egen hand ansöka om lån från flera olika banker kommer det att krävas flera kreditupplysningar, vilket kan försämra din kreditvärdighet avsevärt och därmed chansen att få ta lån. Detta kan du enkelt undvika genom att ansöka om lån via en låneförmedlare. Att använda sig av en låneförmedlare när du behöver låna till en bil är helt gratis och kan låta dig spara såväl tid som pengar. Låneförmedlare som verkar inom Sverige står under Finansinspektionens tillsyn och övervakas genom denna myndighet. När du ansöker om lån finns det heller inget krav på att du behöver ta lånet om du blir erbjuden ett. Du kan i lugn och ro se över lånevillkoren och tacka nej till att låna om du ej önskar det.