Artikel i samarbete med Privatalån.se

Låna till bilen på olika sätt

Publicerad 10 september, 2020
Privatlån bil

Bilen är en stor utgift i vår hushållsekonomi. Bilen är oftast den största kostnaden efter våra boendekostnader. Eftersom en bil har högt inköpspris finansieras bilen oftast med ett lån. Men till skillnad mot ett bolån kan man välja på flera typer av lån till bilen.

När man köper ett hus eller bostadsrätt måste man betala en kontantinsats på minst 15 % av köpeskillingen. Samma gäller för ett traditionellt billån, men då är procentsatsen istället minst 20 %. Anledningen till att långivarna vill ha 20 % i kontantinsats är för lånets säkerhet. Kontantinsatsen kan även betalas genom att man byter in sin nuvarande bil hos en bilhandlare. Vissa långivare och banker kräver även att man köper bilen hos en auktoriserad bilhandlare för att godkänna billånet. Med ett billån är bilen en säkerhet för lånet tillsammans med kontantinsatsen. Lånet följer bilen och måste lösas den dagen man ska sälja bilen. 

Lån utan kontantinsats

Beroende på hur dyr bil man ska köpa kan kontantinsatsen bli ganska hög. Vill man inte binda upp kapital på en gång finns alternativ till ett traditionellt billån, exempelvis så kallade blancolån eller privatlån. Med ett blancolån kan man köpa en bil utan kontantinsats. Detta beror på att man inte knyter lånet till bilen. Ett blancolån kan användas till vad som helst men har oftast en högre ränta än ett vanligt billån. Därför är det viktigt att jämföra räntor hos flera långivare och banker för att se till att man får en så låg månadskostnad som möjligt.

Betala rätt månadskostnad

Oavsett om du väljer ett traditionellt billån eller blancolån är det viktigt att betala av tillräckligt mycket varje månad på lånet. Avbetalningen / amorteringen bör följa bilens värdeminskning. Annars får du betala en stor klumpsumma dagen då du säljer bilen, vilket man helst vill undvika. 

För att beräkna värdeminskningen av bilen kan man kolla liknande bilmodeller på som ligger ute på annons som är några år äldre. Då kan man få en bild av hur mycket bilen tappar varje år, och sedan slå ut det på varje månad. 

Tänk på att värdeminskningen kan skilja väldigt mycket mellan olika bilmärken och bilmodeller. En ny bil tappar mest de första tre åren, sedan planar värdeminskningen ut något. Dyrare bilar har ofta ett högre värdetapp än billigare bilar.