Artikel i samarbete med AutoStable

Motoroptimering – effektivt sätt att optimera bilen

Publicerad 12 juni, 2020
Motoroptimering

Vad är motoroptimering?

Motoroptimering är en tjänst där en uppgradering av mjukvaran i en modern motor utförs. Behoven för en biloptimering kan se olika ut. Det kan vara allt från att göra bilen starkare och roligare att köra, till att få ditt fordon mer bränslesnålt.

Nedan följer en intervju med AutoStable Sveriges VD och grundare, Victor Gårdh. Här förklarar han hur en motoroptimering fungerar hos dem och hur du som vill göra en optimering ska gå till väga.

Vilka är ni och hur länge har ni funnits i branschen?

Jag har drivit bolag inom bilbranschen sedan 17 års ålder och specifikt inom motoroptimering sedan 2007. Vi grundade AutoStable 2011 och har idag närmare 20 auktoriserade partners för motoroptimering landet över. Vi utbildar, utrustar och marknadsför våra representanter, så de kan utföra optimeringarna lokalt och lyfta fram varje motors fulla potential. Vi installerar inte några trimboxar eller chiptrim, utan arbetar endast med modern svensk motoroptimering.

Hur funkar motoroptimering hos er?

Moderna bilar, husbilar, traktorer, lastbilar etcetera, är fulla av elektronik, s.k styrenheter. Vår motoroptimering innebär en digital finjustering i just motorns ”hjärna”, den så kallade motorstyrenheten (ECU). En sådan uppgradering resulterar i mer effekt, och du känner direkt efter optimeringen att ditt fordon har fått mer kraft. Eftersom vi alltid utgår från fordonets original-programvara samt är vana vid svårare uppdrag, kan vi på ett enkelt och smidigt sätt skräddarsy och programmera funktioner efter dina behov och önskemål.

Hur fungerar det för mig som kund?

 1. Låt oss säga att du har en bil och tänker att det vore kul med lite mer kraft i den. Du hittar/läser sedan om oss på vår hemsida motoroptimering.se.
 2. Väl på hemsidan skriver du in ditt registreringsnummer för att ta reda på vad du kan få ut av en motoroptimering, samt vad kostnaden för detta skulle bli.
 3. Du skickar in en förfrågan till centralbokningen eller valfri AutoStable Partner.
 4. Din förfrågan studeras av någon av våra representanter och du kontaktas sedan strax därefter för tidsbokning. En optimering tar normalt en arbetsdag att utföra. En bokningsbekräftelse skickas ut med kontaktuppgifter och information om din bokning.
 5. Väl på plats hos vår representanter gör de tillsammans med dig en behovsanalys, där du berättar vad du vill få ut av optimeringen. Det kan vara allt från att göra bilen starkare till att den ska bli mer bränslesnål.
 6. Medan du tar en lånebil tillbaka till jobb eller ärenden på stan, jobbar vår representant med optimeringen av din bil.

Vad gör AutoStable med bilen under tiden jag är borta?

 1. När bilen är inlämnad, provkörs bilen först för att dokumentera och göra dig uppmärksam på eventuella felkoder som ditt fordon har. Hittar vi större fel, avbryter vi uppgraderingen och låter dig åtgärda felen först.
 2. När bilen provkörts läser vi sedan ut originalprogramvaran och sparar denna i vår databas. Detta för att du vid eventuella önskemål ska kunna få bilen återställd till original i framtiden.
 3. Därefter skräddarsys en optimerad mjukvara baserad på dina önskemål och våra erfarenheter. Den nya mjukvaran skrivs sedan in i bilens motorstyrenhet.
 4. När motoroptimeringen är klar provkörs bilen igen för att verkligen garantera att den går jämnt och fint med den nya uppdateringen.
 5. När bilen är redo för att lämnas tillbaka till kund, skriver personalen ett garantibevis på att en AutoStable-optimering är utförd, vad som gjorts, vad fordonsdiagnosen gav för resultat etcetera. Därefter ringer de och meddelar att din ”nya” bil är redo för att hämtas!

Gör ni någon uppföljning av er biloptimering?

Ja, det gör vi. Vi är väldigt noga med att följa upp de optimeringar som gjorts. Detta görs genom ett utskick från Reco.se som idag är Sveriges största oberoende omdömessajt. Där kan du läsa vad hundratals kunder har att säga om oss.

Kan ni utföra motoroptimering på vilken bil som helst?

Vi känner oss trygga i att vi både har djup och bred kunskap, samt rätt verktyg för att kunna erbjuda de flesta bilar från årsmodell 2000 och framåt en motoroptimering hos AutoStable.

Populära bilmärken vi optimerar på

Jobbar ni något med optimering för elbilar?

I dagsläget jobbar vi till cirka 95% med bensin- och dieselbilar. Detta för att elbilarna inte tagit så stor del på marknaden än. Vad det gäller elbilar idag, börjar det dyka upp fler uppdateringar, vilket gör att vi jobbar för att vara redo när fler elbilar finns på vägarna. Den eldrift vi jobbat med mest är motoroptimering för BMW och deras hybridmodeller, där 330e är vanligast förekommande, samt Volkswagens GTE-modeller, som börjar bli populära.

Vad händer om kunden inte är nöjd?

Varje kund har 60 dagars nöjd-kund-garanti, vilket också idag är branschens bästa villkor. Skulle justeringar på bilen behövas, görs detta omgående. Vi är också ett gratis bollplank för kunder när saker behöver åtgärdas på bilen – en fordonsdiagnos kostar ofta över 1500 kronor hos en vanlig märkesverkstad, men är kostnadsfri vid en optimering hos oss.

Biloptimering

Hur ser du på branschens utveckling kommande år?

Förutsättningarna för motoroptimering har aldrig varit så bra som de är idag. Verktygen är pedagogiska och snabba att använda, bilarnas motorer blir bara mindre och mindre, samt turboladdade i allt större utsträckning. Detta ger därför stora förändringar i effekt med bara en omprogrammering av motorstyrenheten. Kunden får bra valuta för pengarna, oavsett om denne är ute efter en bensin-, hybrid- eller dieseloptimering, och det blir lättare, roligare och mer lönsamt för nya AutoStable-partners att ansluta sig till vår kedja.

Större effekt med mindre medel

Motorer på moderna bilar har aldrig varit så tacksamma att jobba med som de är idag. vilket betyder att branschens utveckling endast kommer gynna oss. I dagens motorer behövs det inte göras så mycket för att få bättre effekt. Med andra ord får våra kunder idag större effekt med mindre medel på sin bil. Detta hjälper oss att på ett smidigt sätt leverera det bästa paketet för kund.

Vill du optimera din bil?

Är du intresserad av att göra en optimering på din bil? Kontakta AutoStable för mer information eller följ guiden om hur det går till att optimera bilen hos AutoStable som Victor Gårdh förklarar ovan.