Lyssna på musik i bilen – trafikfara?

Publicerad 24 februari, 2020

Att lyssna på musik i bilen är vanligt, men idag är det många som har hörlurar när de är ute i trafiken. Vem vet om det möjligtvis kommer bli ändringar i lagarna på grund av detta?

Försäkringsbolaget If säger att användning av hörlurar kan leda till ouppmärksamhet vilket kan orsaka olyckor eller andra risker. Enligt Irene Isaksson-Hellman, som arbetar som trafiksäkerhetsforskare på If menar att musik i hörlurarna kan göra att du börjar fokusera på annat än att köra bil, samt gör så du inte hör cyklar eller bilar som försöker få din uppmärksamhet.

Det kan bli svårare att bedöma din trafiksituation och vad som sker runtomkring din bil, vilket kan vara ett störande moment som riskerar att man inte uppfattar vad som sker runt omkring bilen.

Hörlurar eller musik i högtalarna – skillnad?

Hög musik i högtalarna kan också orsaka större risker i trafiken, även om hörlurar möjligtvis stänger ute mer ljud som hörs runt omkring bilen. Det känns dock lite konstigt att skriva en lag på att man inte får lyssna på musik i bilen, vilken förmodligen inte är något som går att genomföra eftersom vi har mänskliga rättigheter och att lyssna hur lågt eller högt när man åker bil. Att förbjuda hörlurar är dock en annan sak, då det kan göra dig ofokuserad när du kör bil, speciellt om hörlurarna inte släpper in något ljud utifrån. 

Den 1:a februari 2018 blev det olagligt att använda en mobiltelefon och idag är det förbjudet att smsa, prata i telefonen eller surfa med telefonen i handen. Det är tillåtet med handsfree, som egentligen är en slags hörlur. När man pratar i telefon med någon annan och har en konversation, finns det också en risk att inte ha koll på vad som sker på vägen.

Det är viktigt att använda hörseln när man kör bil. Ögonen är absolut det viktigaste, men biltutor finns för en anledning – ibland ser vi inte. Hör vi då inte heller, är det större risk att vi missar vad som sker.

Men, detta kan vara samma sak som att ha en konversation med någon annan som befinner sig i bilen, och det kan ju inte den svenska staten förbjuda.

Det spelar ingen roll om du vill svara på ett meddelande, om du spelar odds på telefonen eller ska kolla nyheterna – använder du din mobiltelefon i bilen så kan du få böter. Mobilen eller att prata i telefon är en distraktion, därför förbjuds detta.

Musik i hörlurarna när man kör känns logiskt sett som att det skapas mer krockrisker eller olyckor på vägen, i alla fall jämfört med att inte ha några hörlurar alls. Men det kommer bli intressant att se hur, och om, en lag som denna kommer införas, speciellt ur ett mänskligt rättighetsperspektiv.

Hur kan man förbättra detta?

Det uppenbaraste är att inte använda hörlurar när man kör bil. Dock kommer givetvis inte alla följa detta, men om du ofta använder hörlurar och nu läser om detta, kanske det kan få dig att istället starta bilradion på en volym som låter dig höra vad som sker utanför bilen.

Ju mer vi informerar andra, desto fler kommer inspireras av det och inte heller ha hörlurar på sig. Så det kan ju också vara ett alternativ. Det är givetvis alltid viktigt att vara försiktig och uppmärksam när man kör bil, så att man inte riskerar att skada sig själv – eller andra. 

Vi får se om det kommer bli någon förändring av lagarna inom hörlurar när man kör bil eller inte. Tills dess kan vi sprida ordet vidare och själva köra ordentligt i trafiken.