Många bilar stjäls med nyckel

bilstöld nyckel
Publicerad 13 maj, 2020

Det vanligaste sättet att stjäla personbilar är genom att använda bilens egen nyckel. 38 procent av bilarna som efterlystes mellan åren 2018–2019 (årsmodell 2013 och nyare) blev stulna med nyckel, enligt Larmtjänst.

I slutet av 90-talet infördes krav om elektroniskt stöldskydd på personbilar vilket gjorde att bilstölderna minskade.

Men även om stöldskyddet minskade bilstölderna finns problemet fortfarande kvar. Dock inte genom att tjuvkoppla bilen. Enligt en undersökning som Larmtjänst genomfört på bilar som efterlysts under åren 2018 och 2019, på bilar med årsmodell 2013 eller nyare, har 38 procent stulits med bilens egen nyckel. I dessa siffror ingår bedrägeri (13 %), tappad nyckel (1 %), råntvång (2 %) och stöld med nyckel (22 %). Inkluderar man även reläattacker (3 %) där signalen från bilens nyckel har fångats upp och förstärkts för att kunna starta bilen visar det sig att bilens nyckel har varit direkt inblandad vid 41 procent av stölderna.

I undersökningen ingick totalt 3860 efterlysta bilar och i 14 procent av fallen är stöldsättet okänt, vilket oftast beror på att bilen inte har återfunnits. Andra förklaringar kan vara att bilen har anträffats nedmonterad i delar eller att den har anträffats utomlands och därmed inte varit möjlig att undersöka.