Artikel i samarbete med Solfilmshoppen.se

Minska bränsleförbrukningen med solfilm

Publicerad 25 februari, 2019

Att tänka ekologiskt är viktigt i alla sammanhang; speciellt i dagens samhälle där klimatförändringar till följd av utsläpp och avgaser blir allt mer påtagliga, och bilkörande är kanske inte det första man tänker på gällande naturvänliga transportmedel. Det finns dock alternativ och smarta små trick som kan göra att bilen blir mer miljövänlig, och det kan vara lösningen för de som vill slå ett slag för jorden vi lever på, men som behöver bilen för att kunna ta sig runt.

En enkel åtgärd som går att vidta är att förse bilens rutor med solfilm, något som faktiskt kan hjälpa till att minska bränsleförbrukningen med så mycket som 5-25%. Anledningen till detta är att solfilm på bilens alla rutor ser till att temperaturen inne i fordonet hålls betydligt lägre än vad den annars skulle göra, vilket i sin tur minskar behovet av att använda luftkonditioneringen. Att avstå helt från- eller att minska på användandet av bilens luftkonditionering är det som i själva verket drar ner på bränsleförbrukningen, men det är inte alla som har tänkt på hur något så enkelt som en installation av solfilm faktiskt kan göra detta möjligt.

Solfilm och hur det fungerar

En typ av solskydd är de som fästs på rutan med små sugproppar, men dessa är inte särskilt effektiva när det gäller att hålla värmen ute, utan då ska man istället använda sig av solfilm som fästs direkt på bilrutan. Denna tunna film fungerar som en toning av rutan, och finns tillgänglig både i svart (som gör att rutan ser mörkare ut, på samma sätt som ett par solglasögon stänger ute bländande ljus) samt i andra färger – alla med sina respektive funktioner. Om man är osäker på vilken typ av solfilm som bäst passar ens behov så är det bäst att vända sig till en professionell installatör för råd och hjälp.

Kvalitén på solfilmen är mycket viktig

Det går att köpa solfilm och installera den själv, men om man inte har erfarenhet så rekommenderas det oftast att man uppsöker en firma som har det, då man annars kan räkna med irriterande luftbubblor i solfilmen; vilka kan vara störande både estetiskt och i ett funktionellt syfte. Ett proffs kan även rekommendera vilken typ av solfilm som passar bäst, då det kan vara enorm skillnad i kvalitet när man jämför olika produkter.

Solfilm av dålig kvalité håller sämre, och är också sämre på att stänga ute värmen, något som eliminerar den påtänkta fördelen med en miljövänligare bil som drar mindre bränsle under heta dagar. En lägre bränsleförbrukning är bättre för både plånboken och miljön, men för att detta ska kunna uppnås så behöver man alternativ som minskar behovet av luftkonditionering, något som endast uppnås med högkvalitativ solfilm.

Kvalitén påverkar även hur länge du kan använda samma solfilm utan att behöva byta ut den, då bra modeller och märken inte repas lika lätt som lågkvalitativa alternativ. Hållbarhet är inte bara en praktisk fråga, utan kan faktiskt vara en säkerhetsfråga, då en solfilm av låg kvalitet kanske inte reflekterar ljus på ett korrekt sätt, vilket kan leda till faror i trafiken samt eventuell ökad olycksrisk.

Bättre för miljön, plånboken och dina ögon

Skydda dina hornhinnor med det solskydd som en tonad bilruta ger, och spara bränsle och pengar genom att minska bilens energiförbrukning. Att sätta solfilm på rutorna kan tyckas vara en liten detalj, men denna lilla justering kan både ha ekonomiska fördelar för dig som bilförare, samt en relevant inverkan på miljön du kör runt i. Kanske kan man själv inte förändra världen över en natt, men som trafikant och bilförare så kan man kan dra sitt lilla strå till stacken för att på sikt uppnå ett mer hållbart miljötänk.