Artikeln presenteras av Elavtaldirekt

Några tips för bättre bränsleekonomi för din elbil

Publicerad 28 februari, 2023
Bränsleekonomi elbil

Elbilarna är ett faktum och i takt med att alltfler väljer elfordon så sjunker priserna även för bättre märken och modeller. Det blir billigare att tanka elbilar jämfört med klassiska bilar men gratis är det inte. Vad kan du göra för att få bättre bränsleekonomi för din elbil? Här är några tips!

Välj rätt typ av elavtal för elbilens laddning

Det finns olika typer av elavtal och det kan vara klokt att se på hur dessa kan vara mer eller mindre lämpliga då du ska ladda elbil. Du kan till exempel ladda bilen med timavtal för att dra nytta av tiden på dygnet då elen är som billigast. Normalt sett är detta under natten eller tidig morgon.

Det är inte bara bilen som kan laddas då elen är som billigast. Men den här typen av elavtal kan du välja att tvätta och diska när det kostar mindre. Detta kräver förstås lite planering. Det är inte alla som kan använda elbilar så att de står hemma under timmarna då det kostar mindre att ladda. Detta måste du först reda ut!

Välj en nivå-2-laddstation

Det finns också laddstationer som är snabbare. Med en nivå-2-laddare kan du ladda elbilen på kortare tid. Detta betyder att kostnaden för hela laddningen kan gå ner. Nackdelen med den här typen av laddare är att de kräver en större investering, men det har du då alltså igen med lägre kostnad för samtliga laddningar på lång sikt.

Dra nytta av offentliga laddstationer

Det blir allt lättare att köra elbil i Sverige med rekordmånga laddstationer. Det finns faktiskt laddstationer som erbjuder gratis laddning. Eller så tar de ut en lägre avgift under en viss tidpunkt. Detta kan du dra nytta av.
Om du inser att det finns ett köpcentrum, en restaurang eller kanske ett företag som ger gratis laddning då du står på deras parkering kan du passa på. Om du ändå ska handla eller äta på restaurangen kan du ju lika gärna spara in på kostnaden du har för att driva din bil.

Få bättre koll på hur du använder elen

Oavsett om det handlar om kostnaden för att tanka din elbil eller om du ser på den totala kostnaden du har varje månad för energi så är det viktigt med kunskap. Du behöver lära dig mer om hur din energianvändning ser ut för att kunna dra ner på den.

Det finns till exempel monitors för el som du kan installera hemma. En el-monitor visar dig hur mycket du använder för att ladda elbilen och annat i ditt hem. Du kan på så vis upptäcka områden där det kanske går att spara in på energi.

Dessutom kan du ju inse när det blir billigare att ladda bilen och anpassa ditt laddningsschema efter detta. Kanske väljer du att installera någon form av program för din laddning som är baserat på elpriserna som gäller just nu.

Summering

Du kan spara pengar på laddning av din elbil genom att hitta bästa elavtalet för dina behov där du eventuellt väljer ett timavtal. Dessutom kan du dra nytta av gratisladdning som kan finnas vid köpcentrum eller en restaurang som du besöker. Installera monitor för el och ta reda på var det läcker energi på ett onödigt sätt för att bli bättre på att utnyttja energin på rätt sätt och spara pengar på din elräkning!