Artikeln presenteras av Försäkringsguiden.se

Några vanliga frågor om bilförsäkringar

Publicerad 6 maj, 2021
Skadad bil

Bilförsäkringar kan vara förvirrande och det kan vara svårt att veta vad som gäller om man till exempel har bilen avställd eller om man är en minderårig bilägare. Här ska vi gå igenom några av de vanligaste frågorna som brukar ställas av personer som ska försäkra ett fordon.

Försäkringsbolag har gemensamma regler som de måste följa, men de har också ofta individuella krav som måste uppfyllas för att de ska försäkra ett fordon. Läs och jämför gärna på Försäkringsguiden.se för att se vad olika försäkringsbolag har för krav och vad de erbjuder för bilägare. Här samlar vi generella frågor om försäkringar.

Måste man vara ägare till bilen som försäkras?

Försäkringen gäller bara för den som faktiskt äger och brukar bilen och med ägaren menas det den person som drabbas ekonomiskt vid en skada. Det räcker därmed inte att vara ägare på pappret för att få ersättning, utan det är personen som använder bilen som ska stå på försäkringen. Försäkringstagaren ska vara den som använder bilen mest. En förälder som står registrerad på en bil som bara används av deras barn får därmed ingen ersättning om bilen skadas.

Får man köra någon annans bil?

Ja, det går bra att köra någon annans bil då och då utan att vara registrerad på försäkringen. Men om man kör bilen ofta och är under 25 år ska försäkringsbolaget informeras om det, eftersom det kan göra att premien går upp. Annars kan det bli problem om det uppstår en olycka när den unga personen kör. Det gäller inte vid övningskörning. Kör man bilen oftare än den person som äger bilen så ska man själv stå för försäkringen.

Betalar unga förare en högre premie?

Fram till 25 års ålder räknas man som en ung förare och klassificeras som en högre risk. Det beror framförallt på att man inte har haft sitt körkort mer än några år och har ingenting med ens biologiska ålder att göra. Statistik har även visat att unga bilförare löper en större risk att vara med i en trafikolycka. En högre risk innebär en högre premie. För att se hur mycket dyrare det blir, jämför bilförsäkring hos Försäkringsguiden för personer som är yngre än 25 år.

Vad påverkar försäkringspriset?

Detta är en fråga som återkommer gång på gång. Det är i regel tre faktorer som påverkar vilken premie man betalar. Ens personliga uppgifter som hur gammal man är, hur man bor och parkerar bilen och hur långt man kör regelbundet. Bilens värde, ålder och vad den är värderad till spelar också in. Den sista delen är försäkringens omfattning och vilken självrisk du väljer att teckna.