Artikel i samarbete med Sambla

När på året är det bäst att köpa bil?

Publicerad 28 januari, 2019

När på året är det bäst att köpa bil?

De flesta som köper en ny bil planerar sitt köp ganska lång tid i förväg. Det är viktigt att man vet precis vad man vill ha, men att vara ute i god tid kan leda till att man kan göra en bättre affär än om man köper en bil spontant. Det finns statistik kring när på året det är som bäst att köpa en ny bil hos bilhandlare, och om man inte har bråttom kan det absolut vara värt att tänka på det.

En viktig sak att tänka på när man ska finansiera sitt bilköp är att hitta ett billigt billån, eftersom det handlar om ganska mycket pengar. Ett bra och billigt lån kan innebära en stor skillnad. En bil är ett av de allra dyraste inköp man gör, och även om man bara får en eller några procents rabatt hos en bilhandlare kan det innebära en stor summa i slutänden.

Det har faktiskt visat sig att julen är den tid då man kan göra den bästa affären, och det beror på flera faktorer. Det vi först tänker på är just att många handlare erbjuder olika rabatter eftersom det är jul, och i genomsnitt finns det runt 35% fler erbjudanden i juletider jämfört med en vanlig vardag en annan tid på året. Den viktigaste faktorn är dock handlarnas försäljningsmål. Oavsett om man köper en ny eller begagnad bil så är det bäst att besöka bilhandlaren den sista veckan i månaden.

Försäljningsmål styr priset

Många försäljare har säljmål som ska vara uppfyllda vid månadsskiftet, och därför är det en mycket större chans att man kan pruta eller få ett bra erbjudande de sista dagarna i månaden. Så är det även i december, vilket gör att eventuella rabatter kan bli extra stora. Men handlarna har inte bara månatliga försäljningsmål, utan även årliga mål. Många bilhandlare försöker uppfylla sina årliga mål i december, och de är mer benägna att sänka sina vinstmarginaler för att göra det under den här tiden på året.

De flesta av oss kanske inte tänker på att köpa en bil runt jul, eftersom man har många andra bestyr och åtaganden, men det kan alltså vara värt att fundera på saken. I mitten av februari brukar priserna på begagnade bilar vanligtvis att öka, och fortsätter sakta att öka fram till våren. De flesta människor köper sin bil på våren, men om man har möjlighet att vänta med sitt köp ska man absolut göra det. Man bör inte heller köpa en bil när skatteåterbäringen kommer, eftersom bilhandlarna inte är sena med att höja priserna lagom tills dess. Det finns alltså pengar att spara om man har möjlighet att vara flexibel med sitt bilköp.