Artikeln presenteras av Däckline.se

Nokian Tyres vill bana vägen med förnybara miljödäck

Publicerad 5 februari, 2021
Miljödäck

I ett reportage berättade nyligen Nokian Tyres att de har planer på att utveckla ett nytt konceptdäck. Målet är att år 2025 lansera ett däck tillverkat i uteslutande förnybara och återvunna material.

Att säkerheten alltid prioriteras när Nokian utvecklar nya däck råder det inget tvivel om. Redan 1943 såg man behovet för ökad trafiksäkerhet när man lanserade världens första vinterdäck. Sedan dess har man drivit utvecklingen av säkra däck framåt och ligger ofta ett steg före sina konkurrenter.

Med den senaste satsningen är målet att, i samtidens tecken, kombinera den säkerhet och höga kvalitet som Nokian idag förespråkar med en produkt som också gynnar miljön.

Till Däckavisen sa Anu Moisio, Brand Manager på Nokian Tyres, “Vi vill att bilförare som väljer Nokian Tyres produkter vet att de genom sitt däckval inte bara skyddar sin familj under en bilresa, utan deras val även har betydelse för världen vi lever i”.

Hållbara däck är däremot inget nytt för Nokian Tyres som under lång tid experimenterat med nya, miljövänliga lösningar. Enligt egen utsago har företaget “Ett kompromisslöst engagemang på säker och miljövänlig bilkörning”. Bolaget har flera gånger korats till ett av världens mest hållbara och deras Nokian Hakka Green tillhör några av de mer populära miljödäcken i Sverige.

Även andra stora aktörer på marknaden har utvecklat miljödäck, däribland Goodyear Efficient Grip och Michelin Energy Saver. Problemet med denna sortens däck är att de designas till att endast minska bränsleförbrukningen, vilket förvisso är bra för miljön. Dock förbrukar branschen fortfarande enorma resurser under tillverkningen och det finns ett stort behov för ett tydligare fokus på hållbara lösningar.

Hållbara däck mer tillgängliga än någonsin

Däck- och fälgindustrin upplever samtidigt en annan förändring, något som pågått under en tid med som än idag växer exceptionellt; nämligen den ökade försäljningen av bildelar på nätet.

I slutet på 2020 kopplades exempelvis Däckline.se upp till Carlinkments nya bilregister med över 10 miljoner registrerade bilar i Sverige och Norge. En lösning som sin tur kommer göra det enklare för gemene man att hitta rätt däck till sin bil, för att sedan med fördel beställa hem däcken och genomföra däckbytet på egen hand.

Att beställa hem nya däck själv är inte nödvändigt vis mer miljövänligt i sig. Tanken är istället att kunden själv ska ha möjlighet att välja vilka däck de vill använda och därmed göra det lättare för dem att gör ett hållbart beslut.