Nu blir bildelningen friare i Sverige

Publicerad 14 augusti, 2019

Det blir allt vanligare för privatpersoner att leta alternativ till bilägande. Utöver leasing och bilpooler ökar användandet av privata bildelningstjänster där man kan hyra ut sin bil till andra när man själv inte använder den. Under sommaren tas nästa steg i utvecklingen för att göra uthyrningen ännu smidigare genom att möjliggöra för den som hyr bilen att låsa upp den genom en app istället för med en nyckel.

Det är bildelningsbolaget SnappCar som nu erbjuder möjligheten att installera en programvara i bilen som gör uthyrningen smidigare för båda parter. Genom att bilägaren låter installera en dosa i bilen kan den som hyr bilen låsa och låsa upp med hjälp av en app istället för en fysisk nyckel. På så sätt slipper man försöka komma överens om var, när och hur nyckeln ska överlämnas.

Efter att tekniken har testats på fler än 50 bilar, varav fem testbilar i Stockholm, så kommer den första bilen vara tillgänglig nu i dagarna. För att starta bilen behöver man fortfarande en fysisk nyckel och den kommer man kunna hitta i en behållare inne i bilen. Vid bokningens slut lägger man tillbaka nyckeln i behållaren, lämnar bilen och låser med appen, precis som när man hyr av traditionella bilpooler och hyrbolag. SnappCar räknar med att mer än hälften av all så kallad peer-to-peer bildelning kommer ske via digital nyckel inom ett år.

– Uthyrningen blir mer effektiv för båda parter och mycket mindre krånglig när det kommer till logistiken. Vi räknar med att bilägare kommer öka sin månatliga snittintäkt från 1500 kronor idag till mer än 4000 kronor med den nyckelfria lösningen, säger Fredrik Karlberg, Sverigechef på SnappCar.

Genom dosan som installeras förses bilen mer flera säkerhetslager som är starkare än de hos många hyrbilar, vilket innebär att det inte är några problem att försäkra bilen. Fredrik Karlberg säger att de också har hårdare granskning än hyrbolag och andra bilpooler och checkar av hyrestagare, vilket gör att säkerheten inte äventyras.

– I övriga länder där SnappCar finns har nyckelfri lösning gjort att bildelningen verkligen exploderat, så det känns verkligen spännande att vara först i Sverige med detta. Vi vill alltid utveckla vår produkt och detta tillför verkligen ett mervärde till folk som dela sin bil, säger Fredrik Karlberg.

Mer om bilpool och bildelning