Ny webbtjänst hjälper dig att planera julresan bättre

Publicerad 17 december, 2014

Ska du åka köra bil under julhelgen? Då bör du tänka på att det ofta är mycket trafik, osäkert väder och andra faktorer som kan påverka din restid. Planera din resa så att ingen olycka sker.

Dina Försäkringar har låtit genomföra en undersökning som bland annat visar att så många som sju av tio svenskar kör för fort i trafiken på grund av en alltför optimistisk bedömning av restiden. Dessutom oroar sig mer än sju av tio för nära och kära i samband med just jultrafiken. I samband med detta har Dina Försäkringar tagit fram webbtjänsten Dina Restider som syftar till att uppmuntra julresenärer att skriva under på en resa som får ta sin tid i jul. Dina Restider tittar på en rad olika faktorer i kombination, såsom trafikhistorik, vägbyggen och väder för att beräkna hur lång tid bilresan MINST ska ta, istället för att som så många andra verktyg, uppskatta restiden som så. Man vill alltså etablera ett slags motbeteende mot fortkörning och stress i jultrafiken, genom att få svenskarna att lova varandra att vara framme TIDIGAST en viss tid, inte senast.

Se hur lång tid din resa kommer ta i jultrafiken på: restider.dina.se

 

Resultaten för undersökningen blev följande:

Händer det att du gör en felaktig uppskattning av hur lång tid det tar att köra en viss sträcka med följden att du kör för fort?
Ja – 65%
Nej – 34%
Vet ej – 1%

 

Är du orolig för att någon du håller kär (såsom familjemedlem, sambo, maka eller barn) ska råka ut för en bilolycka när de åker bil i jultrafiken?
Ja – 72%
Nej – 26%
Vet ej – 2%