Artikel i samarbete med AlltOmSpara.se

Olika typer av bilförsäkringar

Olika typer av bilförsäkringar
Publicerad 13 september, 2019

Bilförsäkring är ett måste när man äger en bil. Lägsta kravet är en trafikförsäkring. Men det finns flertalet olika försäkringar och försäkringsbolag att välja bland.

En av dom saker man kan spara in mest på i sitt bilägande är att hitta en prisvärd och bra bilförsäkring. Men många glömmer eller orkar inte jämföra bilförsäkringar. Det är viktigt att ha rätt skydd för sin bil. Om något skulle hända med din bil finns det stora skillnader i vad du får för ersättning ifall du har en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Men det skiljer sig också mellan försäkringsbolagen. Vissa försäkringsbolag erbjuder specialförsäkringar och exempelvis försäkringar anpassade för yngre förare. Ändå står idag fyra stora försäkringsbolag för hela 89 procent av Sveriges bilförsäkringar (If, Folksam, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar), enligt Insplanet.

Vi reder ut vilka typer av försäkringar som finns:

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring måste alla bilar ha för att få köra bilen på allmän väg. Trafikförsäkringen täcker inte skador på bilen, men ersätter skador på andras egendom.

Halvförsäkring

En halvförsärking innehåller trafikförsäkringen med täcker även Brand, Stöld, Glas, Maskinskada, Räddning, Rättskydd och Kris.

Helförsäkring

Helförsäkringen täcker upp allt som finns i trafikförsäkringen och halvförsäkringen med skiljer sig genom att även ha vagnskadeförsäkring.

Entusiastförsäkring

Har du en entusiastbil som du kanske endast kör några få mil med på sommaren och står förvarad i garage större delen av året finns specialförsäkringar för just denna typ av fordon.

Smart bilförsäkring

Med en smart bilförsäkring kopplar man in en dosa i bilen som registrerar din körstil. En smart bilförsäkring ser inte till ålder på bilägaren utan premien baseras på körstil, vilket kan vara till en fördel om du kör lugnt och försiktigt.