Artikel i samarbete med Laitis.se

På den säkra sidan med en alkomätare

Publicerad 19 mars, 2019

Självklart ska man inte köra bil när man druckit alkohol. Men ibland behöver man ta bilen dagen efter man har druckit. Då kan man med en egen alkomätare avsedd för privatpersoner enkelt testa om man är körduglig eller inte.

Rekommendationen är att man ska låta bilen stå hela dagen efter om man druckit alkohol. Men har man druckit måttliga mängder finns oftast ingen alkohol kvar i kroppen. I Sverige går gränsen vid 0.2 promille för rattfylleri samt 1.0 promille för grovt rattfylleri. För att testa om man har under 0.2 promille finns alkomätare för personligt bruk.

Innan man köper en alkomätare bör man kolla på vad man får för pengarna. Dem alkomätare som finns på marknaden skiljer sig mycket åt. Det finns allt från väldigt billiga små mätare som man kan ha i nyckelknippan till mer eller mindre professionella mätare för flera tusen kronor. Rådet är att välja en alkomätare med kvalité. En av dem bästa är mätarna som kommer från märket Dräger, som även den svenska polisen använder. Vilket är ett kvitto på att resultatet i mätaren går att lita på. Dessa alkomätare finns att köpa hos bland annat laitis.se.

När man väl köpt en alkomätare är det viktigt att känna till att den måste kalibreras. Detta måste göras en gång per år och kostar runt 500 kronor. Om man har en alkomätare av bra kvalité och som är kalibrerad kan man känna sig trygg när man sätter sig bakom ratten. Men känn också efter hur du mår. Även om man inte har alkohol kvar i kroppen påverkas sömn och reaktionsförmåga dagen efter.