Artikel i samarbete med Hpguiden.se

Plugga för att jobba inom fordonsindustrin

Publicerad 10 november, 2021
Högskoleprovet

Att jobba inom fordonsindustrin kan vara väldigt lockande. Speciellt eftersom det är en bransch där det ständigt händer mycket. Speciellt nu när digitalisering och elektrifiering är fokus för alla biltillverkare. Men vad ska man plugga för att kunna jobba inom fordonsindustrin? 

Det finns många typer av jobb inom fordonsindustrin och i stort sett alla kräver en utbildning på någon nivå. Är man intresserad av att jobba som exempelvis mekaniker eller lackerare finns flertalet yrkesutbildningar att välja bland. Är du ung nog att välja gymnasieutbildning finns flera fordonsprogram där man kan plugga till exempelvis mekaniker eller chaufför.

Plugga på högskola 

Vill man läsa till något inom fordonsindustrin på högskola är det oftast någon typ av ingenjörsutbildning man ska satsa på. Som ingenjör inom fordonsindustrin jobbar man ofta med utveckling av nya eller existerande bilmodeller. Det kan exempelvis vara testning och framtagning av aerodynamik, väghållning eller förbättring och utveckling av existerande komponenter. 

För att läsa till ingenjör krävs ganska höga betyg från gymnasiet. Alternativet är att besegra högskoleprovet och komma in på en utbildning med resultatet från det. På Högskoleprovguiden kan man träna på frågor för att enklare få bättre resultat när man väl gör det riktiga provet. 

Högskoleprovet

Högskoleprovet hålls två gånger varje år, en gång på våren och en gång på hösten. Utbildningar på högskola startar vanligtvis efter sommaren eller vid årsskiftet. Ansökningar sker också två gånger per år, senast 15 april för höstterminen och senast 15 oktober för vårterminen. Du måste alltså planera när du ska göra ditt högskoleprov beroende på när din utbildning startar. Dock är resultatet från ett högskoleprov giltigt i 8 år så är inte planen att söka till en utbildning direkt kan man redan nu börja träna och göra högskoleprovet.