Polestars första egna bil – Polestar 1

Publicerad 17 oktober, 2017

Tidigare i år meddelande Volvo att deras egen trimfirma Polestar blir ett eget bilmärke som ska tillverka bilar med hög tekniskt nivå. Nu är första bilmodellen presenterad och den heter Polestar 1.

Polestar 1 har två elmotorer, en bensinmotor, 600 hästkrafter och en räckvidd på el på cirka 15 mil.

Polestar visar upp modellen Polestar 1 på bilmässan i Shanghai i Kina. Det är även platsen där Polestar 1 kommer att tillverkas i en ny fabrik som kommer stå klar 2018. I fabriken ska det tillverkas runt 500 Polestar 1 per år från och med mitten av 2019.

Polestar 1 är en laddhybrid som drivs av Volvos 2,0 liters Drive-E-bensinmotor tillsammas med två elmotorer. Bensinmotorn driver framhjulen samtidigt som de två elmotorerna på 218 hk driver bakhjulen. Den totala effekten blir 600 hk och 1000 Nm. På enbart el har Polestar 1 en räckvidd på cirka 15 mil.

Även om Polestar inte är samma märke som Volvo så ser man tydligt att de är släkt. Polestar 1 bygger på SPA-plattformen och har många gemensamma detaljer med exempelvis Volvo S90 och inte minst konceptbilen Concept Coupé.

Priset för en Polestar 1 kommer landa runt 1,3 miljoner kronor. Man kan beställa den redan nu. Men produktionen startar i mitten av 2019.

Polestar har fler bilar på gång. Polestar 2 och Polestar 3. Dessa bilar planeras att drivas av enbart el. Polestar 2 ska bli en billigare modell som kan konkurrera med Tesla Model 3. Polestar 3 planeras bli en mindre SUV.