Så får du bästa räntan på ditt billån (6 tips)

Publicerad 7 maj, 2020

I samband med att man köper bil är det väldigt vanligt att man tar ett billån för att ha råd att betala hela, eller delar av, bilens pris. Man kan antingen ta ett vanligt privatlån eller ett lån med bilen som säkerhet.

Självklart är det bäst om man kan betala bilen kontant, eftersom man då inte behöver betala någon ränta, men det är det långt ifrån alla som har råd med.

Och bara för att man inte betalar kontant behöver det inte innebära att man gör en dålig affär. Det finns nämligen några smarta knep för att få en så bra och låg ränta på sitt billån som möjligt.

1. Låna med bilen som säkerhet

Har du en säkerhet för ditt lån får man generellt bättre ränta, oavsett om det handlar om att köpa en villa eller en motorcykel. I det här fallet kan bilen fungera just som en sådan säkerhet.

Tänk dock på att ett billån med säkerhet har mer villkorade krav än ett vanligt blancolån, exempelvis täcker billånet bara 80 % av bilens värde (resterande 20 % måste betalas kontant).

En nackdel med ett billån med säkerhet är att du måste omedelbart betala tillbaka lånet om du säljer bilen – då finns ju inte längre lånets säkerhet kvar.

Alternativet restskuld för billån finns för att lösa detta problemet, men det är ofördelaktigt på andra sätt (som du kan läsa mer om längre ner).

2. Jämför billån först

Använd en jämförelsetjänst som Financer.com för att jämföra billån så att du inte behöver ta det första bästa lånet.

Genom att jämföra billån kan du med bara en förfrågan få många olika låneerbjudanden att ta ställning till. Du låter då bankerna konkurrera mot varandra och återkomma med sitt bästa erbjudande.

Det är en väldigt god idé att jämföra billån först om du köper bil hos en bilhandlare, där får du nämligen prata med en försäljare som sannolikt kommer försöka övertala dig till att teckna just deras billån – har du då gjort din research innan vet du helt enkelt om erbjudandet du får är bra eller dåligt.

3. Sälj din bil själv istället för inbyte

Har du en befintlig bil kan du spara extra pengar på att sälja bilen själv istället för att använda den som inbyte hos bilhandlaren när ni gör affären.

Bilhandlaren kommer vilja göra en bra affär själv och vill inte ta någon onödig risk, därför kommer du bli erbjuden ett sämre inbytespris än om du hade sålt bilen själv.

Vill du därför spara pengar säljer du bilen själv via exempelvis Blocket. Du kan fråga bilhandlaren först vad de kan tänka sig att betala för din bil som inbytesbil och försöka sälja den för mer än det själv.

Lyckas du inte sälja bilen själv har du ändå en säkerhet i form av att du kan sälja den till bilhandlaren.

4. Se till att vara så kreditvärdig som möjligt

Det här tipset är ganska självklart, och kan tyckas svårt att uppnå bara sådär. Men det finns faktiskt några ganska enkla knep som kan göra så att du snabbt bättrar på kreditvärdigheten:

– Avsluta onödiga kreditkort du inte använder, dessa syns som en utnyttjad kredit i kreditupplysningen oavsett om du använder korten eller ej.

– Undvik att göra kreditupplysningar hos UC om du inte behöver.

– Har du flera lån så bakar du ihop dessa till ett lån, det ser både bättre ut på kreditupplysningen och du får även sannolikt en lägre ränta.

– I samband med ett lån lägger du till en medsökande – risken blir betydligt mindre för kreditgivaren då.

En bra kreditvärdighet innebär att du får enklare att låna, och kan låna till en bättre ränta, oavsett om du köper bil, husvagn, lägenhet eller en utlandsresa.

5. Undvik billån med restskuld

Många bilhandlare lockar med billån med restskuld. Det kan låta attraktivt eftersom du betalar en lägre månadskostnad när du inte betalar av på hela lånet, utan kanske bara 50 %. Men det finns nackdelar med restskulden.

Efter att lånet har löpt ut kan du om du har billån med restskuld välja att antingen förlänga lånet så du fortsätter att betala av resten av lånet, byta till en annan bil hos bilhandlaren eller helt enkelt betala av (lösa) resterande summa av lånet.

Nackdelen med ett billån med restskuld är att du inte betalar av ditt lån lika fort. Om du har ett billån på låt säga 200 000 kr med en löptid på 5 år så har du under denna tiden minskat lånet med 100 000 kr men du har fortfarande en skuld på 100 000 kr.

Den restskulden är inte speciellt rolig att betala av, speciellt inte då bilens värde sannolikt har minskat en hel del i värde.

6. Välj billån med rörlig ränta

Oavsett om du tar ett billån med eller utan säkerhet, så välj lån med rörlig ränta. Det har alltid lönat sig historiskt.

Den fasta räntan vid ett lån fungerar lite som en försäkring – under kortare perioder kan den fasta räntan vara lägre, men sett över tid lönar det sig med rörlig ränta.

Vid ett lån med fast ränta så kan du inte heller lösa lånet i förtid utan då behöver du betala en extra avgift. Har lånet rörlig ränta kan du när som helst betala av resten av lånet utan att det kostar dig något extra.