Så slipper du problem när du köper bil privat
Att köpa en begagnad bil på privatmarknaden kan vara ett vågspel. Till skillnad från att köpa från en bilhandlare kan du till exempel inte häva köpet om du ångrar dig. Här är några saker du behöver göra för att slippa råka illa ut med ditt bilköp.
När du väl bestämt dig för vilken bil du vill ha ska du kolla vilken prisbild som finns på marknaden. Det finns flera värderingstjänster på nätet du kan använda dig av. Om priset på bilen som säljs är väldigt mycket lägre än normalt är det kanske läge att dra öronen åt sig.
Undersök säljaren
Det är alltid bra att undersöka om bilen verkligen står registrerad på den person som säljer den. Legitimation är tryggt att visa upp för båda parter. Be personen legitimera sig och kolla sedan om det är samma person som äger bilen. Det finns flera mobila tjänster som hjälper dig att få reda på vem som äger bilen.
Kolla bilens skulder
Många av skulderna som uppstår kopplat till en bil, till exempel parkeringsböter, följer med bilen även när den byter ägare. Trängselskatt, fordonsskatt, infrastrukturavgift, förseningsavgifter (kopplat till skulderna), kronofogdens avgifter (kopplat till skulderna) är andra exempel. Se till att du inte köper en begagnad bil utan att först undersöka om bilden är skuldsatt. Här hittar du fler tips om bilars skulder.
Undersök bilen
Det här är det svåraste momentet, om du inte har någon bilkunnig person med dig kan det vara värt pengarna att låta en oberoende teststation, till exempel Bilprovningen, göra en kontroll.
Kolla dokumentationen
Serviceboken är en värdehandling. Kontrollera att alla servicebesök är gjorda vid rätt miltal, att eventuella rostskyddskontroller är inprickade och att kamremmen, om bilen har en sådan, är bytt vid rätt milintervall. Tänk också på att bilen bör ha varit servad på en auktoriserad verkstad om en eventuell nybilsgaranti ska fortsätta att gälla. Tyvärr förekommer förfalskade serviceböcker så var uppmärksam.
Var noga med köpeavtalet
Ett avtal kan vara muntligt eller skriftligt, och det är upp till parterna att bestämma vad det ska omfatta. Om du lägger handpenning före leverans, se till att få kvitto på detta och att ni är överens om vad som händer med pengarna om affären inte kan slutföras.
Glöm inte försäkring och registrering
Se till att ordna försäkringen i förväg. Från det att du tar över bilen är du ansvarig och om det händer något på hemvägen kan det bli problem. Registreringsbeviset om ägarbyte ska skrivas under av båda parter och det är säljarens uppgift att skicka in det till Transportstyrelsen.