Sponsrad artikel i samarbete med Ryds bilglas

Se till att ha en bra vindruta under vintern

Publicerad 14 november, 2018

Mörkret har lagt sig över Sverige och under det mörka halvåret gäller det att ha bra sikt när man kör sin bil. Genom att ha en hel och ren vindruta minskar olycksrisken.

Under vintern ökar olycksrisken om du har en sliten eller sprucken vindruta. Detta eftersom en sliten ruta gör sikten sämre både när det är mörkt och när solen lyser på dagen. Solen står lågt och bländar under vintern. Med en sliten eller sprucken ruta skapas en ljusspridningseffekt som gör att man får betydligt sämre sikt. Vid mörker blir sikten också betydligt sämre och man har svårare att se exempelvis föremål och fotgängare i mörkret.

Kontrollera din vindruta inför vintern

Hur ser din vindruta ut? Finns det stenskott eller sprickor i den som kan störa sikten? Då bör du laga eller byta din vindruta för att köra säkert. Att laga ett stenskott tar bara 30 minuter och täcks oftast av bilförsäkringen.

Har du ett större stenskott eller spricka i synfältet bör du istället byta hela vindrutan. Dessa skador riskerar även en underkänd bil hos bilprovningen. Ett rutbyte täcks även det av de flesta bilförsäkringar och då brukar självrisken ligga kring 1 500 – 2000 kronor.

Även om man inte har några stenskott eller sprickor kan rutan ändå vara sliten, nästintill blästrad. Denna typ av slitage brukar tyvärr inte täckas av bilförsäkringen eftersom det räknas som rent slitage. Att stå för hela kostnaden själv kan bli en dyr historia. Vill man inte ta den kostnaden rekommenderas istället att man rengör rutan så bra som möjligt.

Vårda din vindruta

Alla vindrutor mår bra av rengöring. Både på in och utsida. Tvätta utsidan ordentligt vid biltvätt och köp gärna någon glasbehandling. På så sätt blir rutan ren och gör rutan mer lättskrapad vid frost och mer avvisande vid regn. Undvik dock att vaxa rutan. Det kan i vissa fall ge en ”dimma” som kan ge sämre sikt i mörkret.

På insidan av rutan skapas ofta imma när rutan är smutsig. Se därför till att rengöra ytan med passande rengöringsmedel anpassade för bilrutor. Har du inget medel går det även bra att rengöra med rödsprit.

Laga eller byt din ruta hos ett proffs

Är det dags att laga eller byta vindrutan bör du vända dig till ett proffs. Sveriges största bilglasexepert heter Ryds bilglas och finns på 100 anläggningar över hela Sverige och utför både reparation och byte av bilglas. Medan rutan lagas eller byts får du fri lånebil eller elcykel.