Artikeln presenteras av elcykel24.se

Ska du pendla till jobbet med elcykel eller bil?

Publicerad 17 juni, 2024
Elcykel till jobbet

Om du inte jobbar hemifrån så måste du varje dag ta dig till jobbet på något vis. Pendling till jobbet kan ses som en ofrånkomlig del av vardagen för många. Men det finns inget som säger att du måste pendla med bil, buss eller tåg. Alltfler upptäcker att det går alldeles utmärkt att cykla längre sträckor med elektrisk cykel.

Frågan om du ska pendla till jobbet med elcykel eller med bil är därmed högst relevant för många. För att komma fram till vad som skulle kunna bli bäst för dig ska vi se på några viktiga faktorer att beakta innan du ställer bilen eller lämnar elcykeln som fordon för helgens utflykter.

Kostnad för pendling

Något som får stor betydelse är såklart kostnaden för pendlingen. Elcyklarna är som regel kostnadseffektivare än bilar. Möjligtvis kan elbilar mäta sig med denna kostnadseffektivitet men här handlar det ju om en mycket större initial investering.

Idag så vet vi att cirka 1,5 miljoner svenskar pendlar till jobbet över en kommungräns. Men även längre sträckor kan köras snabbt med en effektiv elcykel. Underhållskostnader för elcyklar är lägre än vad det kostar att serva en bil. Bensinbilen är förstås också mycket dyrare att tanka än elcykeln i en tid då bensinpriserna stiger.

Men vi måste säga att det finns något som talar för den mångsidighet som bilar erbjuder. Om du ska åka riktigt långt så kan det förstås löna sig bättre med bilen som tar sig hela vägen utan extra batteri eller laddning. Det finns situationer då högre kostnader för bränsle, underhåll, försäkring och parkering blir det värt helt enkelt för att du får ökad komfort.

Vi skulle alltså kunna säga att elcykeln vinner när det gäller kostnad men bara om den är en skälig konkurrent till bilen vad gäller avstånd och bagagebehov.

Med tanke på miljön

Miljön mår bra av att vi cyklar. Det är ingen hemlighet. Elcyklarna påverkar inte naturen på samma sätt som traditionella bilar gör. De är utan utsläpp och behöver inte lika mycket energi för att drivas. Mindre storlek och lägre vikt betyder ju också att man använder sig av färre resurser för att producera och underhålla elcyklarna.

Även om vi väljer elbil som bilalternativ så kommer den att påverka miljön mer än en elcykel. Tillverkningen av elbilar och deras batterier kräver stora resurser. Samtidigt är det förstås så att elbilarna minskar utsläppen i likhet med elcyklar men här vinner ändå elcykeln som det miljövänligaste alternativet.

Bekvämlighet och flexibilitet

Med elcykeln får du fantastisk flexibilitet. Du slipper stå i bilkö och du finner alltid en parkering för ditt fordon på två hjul. Dessutom går det ju att kombinera resor med kollektivtrafik med cyklingen. Kan du vika ihop din elcykel är den ju enkel att få med på bussar och tåg.

Bilen vinner dock när vi ser på bekvämlighet och det särskilt om du ska åka långt och i väder som inte kan beskrivas som cykelväder. Du får mer utrymme för saker du vill ta med dig i bilen och du kan ju skjutsa andra.

Här kan vi säga att pendling i staden kan fungera bäst med elcykel men för längre sträckor och för tillfällen då vädret är svårt att cykla i så vinner bilen.

Pendlingen och din hälsa

Vi ska inte glömma bort din hälsa. När du cyklar på elcykel så rör du på dig. Även om du får hjälp av elmotorn så kommer du att röra på ben och armar. En aktiv pendlingsmetod av detta slag kan minska på stressen och faktiskt också bidra med bättre mental hälsa.

I bilen sitter du stilla och när du gör det länge så kan det vara negativt för din hälsa. Du kan till exempel få ont i ryggen av en långvarig sittande ställning. För hälsans skull kan vi se att elcykeln på många vis är bästa alternativet. Undantaget är möjligen våren för den som lider av pollenallergi och behöver filtrerad luft under pendlingen till jobbet.

Säkerhet med elcykel och bil

När du pendlar till jobbet med elcykel så innebär det vissa säkerhetsrisker som kan bero på farliga situationer med bilar och brist på strukturer som skyddar den som cyklar. Detta kan du motverka med lämplig säkerhetsutrustning och genom att vara noga med att följa trafikreglerna.

Bilar är byggda för att ge den som kör ökad säkerhet. Det finns krockkuddar, säkerhetsbälten och robusta strukturer att förlita sig på. Men risken för en allvarlig olycka finns där och det särskilt när du kommer upp i högre hastigheter.

Vi kan säga att bilen ger dig bättre skydd så här vinner den men du kan ändå få säker e-cykling om du bara använder rätt skyddsutrustning och cyklar med eftertanke.

Vad blir bäst för dig?

Det här kommer att bero på hur långt du pendlar och dina specifika behov. Om du bor i en tätort med mycket trafik och vill spara pengar kan elcykel för pendling vara en räddare i nöden. Men om du ofta ska resa långt och behöver mer lagringsutrymme så kan bilen bli bäst för dig.

Det bästa är förstås om du kan kombinera och använda elcykeln vissa dagar då väder och dina behov tillåter det. Bara för att du inte kan ställa bilen och byta till elcykel så betyder det ju inte att du inte kan genomföra vissa åkturer med cykling.