Artikeln innehåller reklam för Husvagnsexpo

Ska man köpa ny eller begagnad husbil?

Publicerad 3 mars, 2020
Ny eller begagnad husbil

Vissa föredrar att ha sommarstuga, andra en båt. Men det som ger mest frihet måste väl ändå vara att ha en husbil eller husvagn.

Att kunna åka vart man vill och kunna stanna när som helst för att övernatta ger en otrolig frihet. Vilket vi svenskar verkar uppskatta. Statistiken visar tydligt att vi svenskar älskar att campa och det ökar för varje år. Folk som väljer att campa ökar nämligen mellan en till fem procent varje år.

Husvagn har länge varit populärt i Sverige. Men allt fler väljer istället husbil. Kanske för att man är mer rörlig med husbil än med husvagn. Man slipper koppla på och av husvagnen och man slipper krånglet när man ska backa med husvagn.

Ny eller begagnad husbil

Det är inte helt enkelt att välja husbil. Det finns massvis med märken, modeller och tillval och kostar en hel del i inköp. Dessutom blev skatten för nya husbilar efter årskiftet högre i och med att skatten baseras på förbrukningssiffor enligt WLTP-körcykeln. Men genom att ställa av husbilen när den inte används behöver inte skatten bli så hög. Dock är karenstiden idag 15 dagar innan skatten återbetalas. Men Skatteverket har kommit med förslag på att det istället ska ändras till 4 dagar för husbilar. Vilket kommer göra det billigare för husbilsägare. Därför behöver man inte vara rädd för att köpa en ny husbil.

Välj rätt husbil

Att välja vilken husbil man ska köpa skiljer sig från att köpa en vanlig bil. Man ska ju faktiskt bo och sova i en husbil. Till skillnad från en vanlig bil som man oftast bara kör. Det gör det ännu viktigare att testa flera olika modeller innan man bestämmer sig. Det gäller både vid köp av ny eller begagnad husbil.

Därför kan det vara bra att åka till en återförsäljare som har många husbilar i lager, både nya och begagnade, som man kan känna och klämma på. Exempelvis Husvagnsexpo i Skåne som är en av Sveriges största återförsäljare av husbilar och husvagnar.