Sponsrad artikel

Skillnaden mellan ett billån och privatlån

Publicerad 11 september, 2019

När man ska köpa ny bil tar de flesta ett lån för att finansiera bilköpet. Men ska man välja ett billån eller privatlån? Vad är fördelarna och vad nackdelarna?

När man ska låna till bil finns egentligen tre alternativ att välja bland. Antingen belånar man huset och köper en bil, tar ett billån hos bilhandlaren eller så tar man ett lån utan säkerhet som även kallas privatlån eller blancolån.

Har man ett hus att och kan belåna det kan det vara lönsamt om man har bra ränta annars bör du undersöka vilket av alternativen billån eller privatlån som passar bäst för just dig.

Billån

Ett billån kräver alltid en kontantinsats på minst 20%, alternativt att man byter in sin nuvarande bil som täcker 20% eller mer. Billån tas oftast direkt hos bilhandlaren och kan ibland vara riktigt förmånligt tack vare bra räntekampanjer och liknande. Men var noga med att kolla den effektiva räntan. Den effektiva räntan inkluderar alla lånekostnader som startavgift och eventuellt dyra aviavgifter.

Fördelen med ett billån är att lånet kan ha lägre ränta och bättre villkor än vad blancolån eller privatlån har. Nackdelen är att billånet är knutet till bilen. Man använder alltså bilen som pant för billånet. Detta gör det något krångligare den dagen du ska sälja bilen eftersom lånet är knutet till bilen och måste lösas eller övertas av den nya ägaren.

Privatlån bil

Ett privatlån utan säkerhet öppnar upp för att kunna jämföra flera lånegivare och på så sätt kan man hitta ett lån som har lika bra eller bättre ränta än ett dedikerat billån. Med privatlånet krävs ingen säkerhet i form av bil. Vilket gör att lånet inte är låst till bilen. Detta gör det enklare den dagen du ska sälja bilen. Men det gör det även enklare vid köp av bil. Du slipper kontantinsatsen och har även möjligheten att köpa en bil av en privatperson till ett lägre pris än hos en bilhandlaren.

Eftersom ett privatlån utan säkerhet är en större risk för banken eller långivaren har dessa lån oftast en högre ränta än ett billån eller bolån. Men hittar man ett privatlån med samma eller lägre ränta än ett billån är det ett lån med större frihet och gör det enklare både vid köp och försäljning av bilen.

Läs mer och jämför billån på Autofin