Skötselråd som hjälper hålla din bil i gott skick

Publicerad 23 oktober, 2020
Skötselråd bil

Att regelbundet underhålla sin bil är den viktigaste faktorn för att hålla den i gott skick under en längre period. Noggrann skötsel säkerställer också att föraren, passagerarna och bilarna runtomkring lättare kan undvika olyckor som orsakas av förfallna bildelar. I denna artikel går vi igenom några viktiga saker att tänka på vid skötsel av din bil. 

Som bilentusiast kanske du också är intresserad av motorsport. På sajter som comeon.com kan du göra tittarupplevelsen så mycket bättre genom att lägga bets samtidigt som du njuter av racet.

Däck

Att veta vilket specifikt lufttryck däcket ska ha är väsentligt för att säkerställa att de inte slits ut på ett ojämnt sätt. Rätt lufttryck innebär också att bilen blir mer bränsleeffektiv. Allt du behöver göra är att kontrollera däckets lufttryck och antingen fylla på med mer luft, eller tömma den beroende på om trycker är för högt eller för lågt.

Punktering är en av vägens största faror. Lyckligtvis är det också mycket lätt att förebygga. Du kan till exempel rotera däcket var tusende mil, vilket jämnar ut slitaget.

Byt olja

Att rutinmässigt byta bilens olja är ett måste för att motorn ska kunna fungera. Kontrollera oljan varje månad och byt den enligt instruktionerna i bilens användarmanual om det behövs.

Du kan antingen byta oljan själv eller ta bilen till ett servicecenter. Det är viktigt att lära sig alla nödvändiga steg innan man gör det själv; töm vätskan, ställ in rätt oljenivå och ta bort gammal olja.

Du bör också veta vilken typ av motorolja som är bäst för just din bil, oavsett om du går till ett servicecenter eller gör det själv.

Kontrollera andra vätskor

Det finns många olika vätsketyper som man måste hålla reda på för att hålla sin bil i gott skick. Du bör bland annat kontrollera motorolja, kylvätska, styrservoolja, bromsvätska och växellådsolja.

Om någon av dessa vätskor läcker kommer din bils körförmåga att vara nedsatt. Om du ser en läcka någonstans så kanske du kan identifiera vilken vätska det är genom att beakta färgen. Detta hjälper mekanikern att lösa problemet snabbare.

Byt ut vindrutetorkare

Om dina vindrutetorkare inte fungerar som de ska, då kan detta utgöra en fara i trafiken. Det är viktigt att inte låta problemet ligga kvar bara för att vädret varit barmhärtigt på senaste tiden. Skadade eller utslitna vindrutetorkare kan reducera synligheten i regn eller snö. Att regelbundet inspektera dina vindrutetorkare är en viktig del av bilens skötsel och bör inte ignoreras. Synen är ju trotts allt det viktigaste sinnet när det kommer till bilkörning.

Regelbundna kontroller

Vissa problem kan man lösa hemma, men andra kräver ett tränat öga. Oavsett hur duktig du är, så finns det antagligen saker du vid tillfälle missar när det kommer till skötsel av din bil. Genom att gå till ett ordentligt proffs, någon vars hela existens och leverne går ut på att fixa tekniska problem som uppstår i bilar till vardags, så kan du vara säker på att potentiellt livsfarliga fel upptäcks innan någonting oväntat händer.