Sponsrad artikel i samarbete med Very Safe Alarm

Skydda bilen från stöld utanför huset

Publicerad 21 oktober, 2018

På senare tid har bilstölder blivit allt vanligare. Biltjuvarna har blivit både smartare och fräckare. Därför är det viktigt att skydda sin bil och sitt hem på rätt sätt.

Tidigare kunde man känna sig trygg genom att ha larm installerat i sin bil. Försökte en biltjuv ta sig in i bilen gick billarmet igång som förhoppningsvis skrämde bort tjuven. Ett billarm är fortfarande bra att ha, och är oftast förinstallerat i nyare bilar. Men det finns tillfällen då billarmet inte hjälper särskilt mycket.

Biltjuvarna har hittat nya taktiker för att stjäla bilar och oftast är det villaägare med exklusiva bilar som råkar ut för stölder. Bilarna försvinner sedan oftast utanför Sverige.

Genom att bryta upp en ytterdörr eller fönster på huset tar de sig in i hallen och tar bilnycklarna som ofta hänger där. Detta görs ofta nattetid och man hinner knappt reagera innan tjuven har brutit sig in, tagit nycklarna, låst upp bilen, startat och åkt iväg. Det eventuella billarmet har inte aktiverats eftersom bilen helt enkelt låsts upp som vanligt. Ett bra hemlarm hade i detta fall varit ett bättre skydd än billarmet.

Samtidigt som bilarna blivit smartare har även tjuvarna blivit det. Nyare bilar med nyckellösa system kan låsas upp och startas utan att man tar upp nyckeln kan manipuleras. Tjuvarna kan läsa av signaler från nyckelsändare utanför huset med hjälp av en dator och sedan låsa upp och starta bilen. Detta genom att alltså inte ens tagit sig in i huset, vilket gör det ännu svårare att skydda sig mot.

Det man kan göra i detta fall är att förvara nyckeln långt in i bostaden. Vill man vara extra säker kan man lägga bilnyckeln i en plåtburk eller slå i den i aluminiumfolie. På så sätt kan inte radiovågorna passera ut och tjuvarna kan inte komma åt signalerna för att manipulera. Har man garage är det rekommenderat att varje kväll parkera bilen i garaget och ha godkända lås och ett hemlarm. Då har man skyddat bilen så gott det går.

 

Så skyddar du bilen från stöld utanför hemmet – 4 tips

– Se till att alla ytterdörrar på huset har godkända lås.

– Förvara inte bilnycklarna synliga från fönstren eller precis innanför ytterdörren

– Slå in nyckeln i aluminiumfolie eller plåtburk för att försvåra för biltjuvarna.

– Skaffa ett bra hemlarm för huset och garaget – Hitta hemlarm hos Very Safe Alarm