Slotracing för minibilar

Publicerad 11 januari, 2019

slotracing

Slotracing är en sport där man tävlar med spårstyrda bilar på specialbyggda banor. Sporten är mycket populär i England och USA, men den utövas över hela världen. I Sverige arrangeras det flera nationella cuper och SM genom olika klubbar. VM och EM arrangeras varje år i olika länder.

I Sverige kallas sporten ofta för miniracing, men det officiella namnet är slotracing. Det är en form av motorsport där man tävlar med modellbilar som har skala 1/24 eller 1/32. Slotracing ska inte förväxlas med videoslots som är spelautomater och inte har något med bilracing att göra. De spårstyrda bilarna kör på banor som har sex till åtta spår och är mellan 30 till 50 meter långa. Hastigheten reglerar man genom ett körhandtag som är kopplat mellan en strömkälla och banspåret. Miniracebanor som man kan köpa i leksaksbutiker för hemmabruk fungerar i princip likadant som tävlingsbanorna.

Idag använder man främst två olika typer av bilar under svenska tävlingar: Skalabilar och Vingbilar. Skalabilar är den klass som är mest lik riktiga bilar. Inga aerodynamiska hjälpmedel är tillåtna och alla Skalabilar måste ha typklassade karosser. Det finns flera undergrupper till Skalabilar som till exempel Production, Eurosport och Formula. Alla undergrupper har särskilda regler som måste följas för att man ska få tävla. Med Skalabilar tävlar man både i skala 1/32 och 1/24.

Vingbilar har fria aerodynamiska hjälpmedel. Karosserna har ingen typklassning och det är enbart yttermåtten som är begränsade. Vingbilar körs enbart i skala 1/24. Det finns tre olika undergrupper med begränsade motorer eller motorer med inga begränsningar. Skalabilar och Vingbilar har i regel separata tävlingar och turneringar.

SM, VM och EM

Det finns flera olika klubbar runt hela landet som regelbundet arrangerar klubbtävlingar. SM i miniracing arrangeras varje år i olika klubblokaler. Skala-VM och Ving-VM är också årliga event. År 2019 hålls Skala-VM i England en vecka i oktober. Ving-VM år 2019 sker i Nashville, USA under en vecka i mitten på maj. Ving-EM 2019 arrangeras i Tyskland i slutet på mars. För att få vara med på en svensk tävling måste man vara medlem i en klubb.

Kort historia om slotracing

Redan i början på 1900-talet började bilbanor tillverkas av det tyska företaget Märklin. Märklinbilen var en railracingbil som gick på spår likt ett tåg. År 1912 utvecklade det amerikanska leksaksföretaget Lionel ett elektriskt rälsbundet bilsystem som fungerade på ungefär samma sätt som Märklinbilen. År 1938 sökte amerikanaren Albert Edward Cullen patent på ett förbättrat system som han hade uppfunnit. Enligt hans system körde inte bilarna på räls, utan på ett nedsänkt spår i banan med hjälp av ett styrhjul som löpte i spåret. När kriget kom upphörde produktionen.

Scalexbilarna blev nästa vidareutveckling av bilbanorna. Det engelska leksaksföretaget Minimodels Ltd i London började tillverka leksaksbilar i plåt år 1952. Genom att dra bilarna bakåt och sedan släppa dem for de iväg genom en fjäderverksmotor. Scalexbilarna blev en stor succé. Fjäderverksmotorn byttes senare ut mot en elektrisk motor och ett nytt bilbanesystem tillverkades för den nya bilen. Den nya Scalexbilen kördes på ihopkopplingsbara gummiplattor som hade ett nedsänkt spår och strömmatning genom långa plåtremsor. Den nya leksaken fick namnet Scalextric och kom ut på marknaden 1957. Slotracing som det ser ut idag startade på 1950-talet i England. Då tävlade man på klubbnivå med Scalextricbilar 1:32.

På 1960-talet blev det vanligare att tävla med bilar i skala 1:24. Under 60-talet hade sporten sin storhetstid och i USA fanns det tusentals banor för kommersiellt bruk. På vissa av banorna styrdes bilarna med en ratt och inte med ett handreglage.