Samarbetsartikel

Sms-lån – en smidig lösning om bilen pajat

Publicerad 2 januari, 2023
Trasig bil

En av de mest förekommande oförutsedda utgifterna man kan råka ut för som privatperson, är när ens fordon går sönder eller behöver repareras.

Om du inte har tillräcklig buffert eller ett sparkonto att ta från om olyckan uppstått så kan det vara svårt att hitta en snabb lösning på problemet.

SMS-lån för bilreparation

En lösning som man kan se över är ett snabblån, även kallat sms lån. Dessa typer av lån började sin resa i Sverige som en lånetjänst där man smidigt och enkelt kunde ansöka genom att skicka ett SMS. Mycket har hänt sedan dess och numera har dessa snabblån digitaliseras och sköts enkelt via långivarnas egna hemsidor. Namnet har dock levt kvar med åren och sms lån som term används frekvent även idag.

I följande avsnitt ska vi därför ge en kort förklaring av vad dessa lån innebär, och vad som kan vara viktigt att tänka på.

För- och nackdelar med SMS lån

I viss mening är dessa lån en praktisk lösning, speciellt om du vet med dig att du har goda förutsättningar att betala tillbaka skulden vid ett senare tillfälle. Men om fallet skulle vara så att du tänker återbetala på längre sikt eller känner dig osäker kring när du får pengar att kunna lösa skulden, så bör du tänka på följande:

  • SMS lån är ofta en högkostnadskredit och har därmed i regel högre ränta än ett traditionellt privatlån.
  • Se om långivaren verkar seriöst (till skillnad från stora banker så agerar dessa långivare på en friare marknad).
  • Har du möjlighet att betala tillbaka lånet inom den förutbestämda tiden? Se till att räkna ut vad månadskostnaden blir med den effektiva räntan om du ej kan betala allting på en gång.

Vad händer om du inte kan betala tillbaka ditt sms-lån?

Om du inte följer din betalningsplan och månadsbetalningen uteblir, så följer i regel dessa steg:

1. En påminnelse kommer att skickas ut till dig, och en påminnelseavgift tas ut, ofta 60 kr.

2. Om du inte betalar enligt påminnelsen skickas din skuld vidare till inkasso, där hela skulden behöver betalas in, samt ett tillägg för inkassokravet, ofta 180 kr.

3. Kan du inte betala inkassokravet skickas ditt ärende vidare till kronofogden – här har man 10 dagar på sig att antingen betala eller bestrida skulden. Även här tillkommer en avgift, ofta 350 kr.

4. Du får en betalningsanmärkning. Det här är något man bör undvika – en betalningsanmärkning betyder att din kreditvärdighet förvärras avsevärt, vilket gör det svårare för dig i framtiden att ta ett bolån, stå på ett hyreskontrakt eller teckna ett mobilabonnemang.