Artikel i samarbete med Insplanet

Spara pengar på bilförsäkringen

Publicerad 3 augusti, 2020
Spara pengar på bilförsäkringen

En bilförsäkring är något som alla bilar måste ha om de ska kunna framföras i trafiken på ett lagligt sätt. Den lägsta form av försäkring som krävs är en trafikförsäkring, men innehållet är inte alltid så brett som många bilägare hade önskat. Trafikförsäkringen är bara en grundförsäkring, men med en halvförsäkring eller en helförsäkring kan du få ett mycket bättre och mer täckande skydd för dig, din bil och för andra trafikanter.

Trots att en försäkring är väldigt bra och något som alla bilister är i behov av är det många som drar sig för att betala in den. Försäkringar kan vara väldigt dyra och kostsamma och det kan kännas tråkigt att betala, speciellt om man kanske aldrig har behövt nyttja sin försäkring överhuvudtaget. Det finns dock sätt som man kan gå tillväga för att spara in pengar på bilförsäkringen. Här nedan kan du läsa om några riktigt bra tips som du kan använda dig av för att få ut så mycket av dina pengar som möjligt, samtidigt som du kan spara in många tusenlappar på försäkringen varje år.

Bästa tipsen för att spara pengar på bilförsäkringen

Finns det sätt att spara pengar på sin bilförsäkring? Det korta och enklaste svaret på den frågan är ja. Det finns många knep att ta till för att sänka utgifterna, utan att behöva tumma på skyddet i försäkringen.

Tips 1: Var inte överförsäkrad

Ett mycket vanligt misstag är att man överförsäkrar sin bil. Med det menar vi att man väljer en större och bredare försäkring än man egentligen behöver. Ju mer innehåll och skydd en försäkring har, desto dyrare kommer den också att vara. I många fall lönar det sig att välja en halvförsäkring istället för en helförsäkring, oavsett om du har en ny eller begagnad bil. En halvförsäkring är i många fall väldigt täckande och kostar mindre. Med en helförsäkring får du allt som halvförsäkringen kan ge dig, men med ett extra vagnskadeskydd. De nya bilar som säljs idag har oftast redan ett vagnskadeskydd inkluderat, vilket betyder att du redan kan vara skyddad. Att behöva betala cirka 2-3000 kronor extra för något du redan har är helt klart onödigt för plånboken. Om du behöver helförsäkring eller om halvförsäkring räcker är vid dagens slut upp till dig att avgöra.

Tips 2: Jämför innan du väljer

Du har säkerligen fått höra hur viktigt det är att jämföra lån innan du väljer. Detsamma gäller för försäkringar. När du jämför kan du vara säker på att du har hittat den billigaste försäkringen, samtidigt som du och bilen är skyddade till max. Priserna mellan de olika försäkringsbolagen kan variera väldigt kraftigt och det gäller även för innehållet i försäkringen. Om du inte vill jämföra på egen hand kan du med fördel använda dig av en opartisk jämförelsesajt. Här hittar du alla typer av försäkringar.

Tips 3: Samla alla försäkringar

Att samla alla försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag kan i många fall vara ett utmärkt sätt att spara pengar. Det är inte ovanligt att försäkringsbolag ger speciella erbjudanden och rabatter om man väljer att ha alla försäkringar under ett och samma tak. Hör dig för med ditt bolag och se vad som gäller och om du kan få till ett bra erbjudande.

Tips 4: Ha koll på vilka faktorer som avgör priset

Att veta vilka faktorer som är avgörande för hur mycket du kommer få betala för din försäkring är viktigt. Det finns vissa saker som man kan styra över själv, och andra som man inte kan göra annat än att acceptera. Din bostadsort, ålder och din historik kommer du t.ex. inte att kunna påverka, men vilket märke du väljer att ha på din bil kan du så klart göra något åt. Det är t.ex. inte ovanligt att försäkringsbolag erbjuder märkesförsäkringar för speciella bilmärken. Kolla om en sådan finns så att du kan sänka dina kostnader så mycket som möjligt.