Sponsrad Video: Se Cargo Madness – en skräckinjagande inbjudan till Scania Driver Competitions 2014

Publicerad 28 februari, 2014

Scania bjöd in lastbilsföraren Daniel till Scania Driver Competitions 2014 genom att utsätta honom för ett ordentligt test – och med hjälp av en minst sagt ovanlig last. Att en riktigt bra förare ska kunna hantera sitt fordon är en självklarhet. Men föraren måste även kunna bemästra alla de mer eller mindre oväntade situationer som dyker upp varje dag. Försenade leveranser, besvärlig last, plötsliga trafikstockningar, fordonsfel och oberäkneligt väder är bara några av de hinder en förare kan råka ut för.

Men för de skickligaste förarna är ingenting omöjligt. Och ett problem ses snarare som en spännande utmaning. Just detta är också temat för Scania Driver Competitions 2014, som denna gång anordnas i 40 länder världen över. Scania frågar dig som förare: Är du bäst i alla lägen? Det är nämligen vad som krävs för att du ska platsa bland de bästa förarna från Europa, Asien, Afrika, Australien och Sydamerika. I filmen ser vi 31-årige Daniel Olsson, en skicklig förare med fem års erfarenhet bakom ratten. Daniel, som valdes ut slumpmässigt, utmanades i en minst sagt galen situation. Allt filmades med 20 dolda kameror och krävde dessutom ett team av 50 personer.

Den till synes enkla uppgiften att köra till ett lager för att hämta upp last visade sig vara betydligt svårare än så. Den första utmaningen var att manövrera lastbilen genom en bana med förrädiskt utplacerade trälådor, för att sedan lasta och säkra en stor låda. Varje moment övervakades minutiöst av den mystiske kunden Barry, en brittisk skådespelare som hyrts in av Scania. Men under utfärden vaknade lasten plötsligt till liv, och Daniel överraskades av otäcka ljud och kraftiga rörelser inifrån lastutrymmet. Trots detta var Daniel relativt oberörd och fast besluten att genomföra sin uppgift. ”Det här yrket handlar om kundservice och jag försöker alltid försäkra mig om att kunden är nöjd”, säger Daniel Olsson.

Daniel förstod aldrig att utmaningen var iscensatt förrän allting avslöjades. ”Jag kan ärligt säga att det var den mest krävande körning jag någonsin gjort. Jag måste medge att jag blev mer och mer nervös och stressad, men jag hade inte en tanke på att ge upp. Oavsett utmaningarna så måste man ju slutföra varje körning.” Daniel bevisade att han kan hantera mer än bara sin lastbil, och att han är värdig att delta i Scania Driver Competitions 2014. I år kommer tiotusentals förare att testa sina kunskaper i hopp om att ta sig vidare till den stora finalen i Södertälje. Det kan du också göra. Men ställ dig först frågan: Är du bäst i alla lägen?

Om tävlingen:
Scania Driver Competitions är ett samlingsnamn för en serie tävlingar där förarnas kunskaper sätts på prov, både genom teoretiska frågor och genom praktiska manöverprov. Tävlingarna hålls i regel vartannat år och sedan starten 2003 har över 200 000 lastbilsförare deltagit.

Visste du att…
– Vinnaren i tävlingen får 100 000 euro att använda för inköp av en ny lastbil från Scania
– En fullastad lastbil kan väga upp till 80 ton
– Scania grundades år 1900
– Mer än 200 000 förare har deltagit i Scania Driver Competitions sedan starten år 2003

Sponsrat inlägg.