Artikel i samarbete med AS Financiering

Största Volvon någonsin som lanseras

Publicerad 9 april, 2020

Förra året ryktades det om att Volvo arbetade på en ny och större SUV. Nu har dessa rykten bekräftats av internationella källor.

Volvo planerar dessutom att återintroducera C i den nya XC40 coupé-versionen. Med tanke på att sex av tio Volvos är suvar, med högre marginaler än någon annan personbil, förvånas vi inte över att svenskarna investerar i crossovers och suvar.

Volvos försäljning ökade under 2019 och ledde till ett försäljningsrekord. Är du intresserad av att köpa en Volvo? Använd en lånekalkylator och planera din avbetalning och undvik otrevliga överraskningar. Skaffa ett bra billån här.

Största Volvon hittills

Det verkar som att Volvos största personbil kommer släppas i slutet av 2023, med namnet XC100. Bilen kommer vara baserad på nästa generation XC90, men längre och lyxigare. Den kommer dock att dela både delar och design med XC90.

Med Volvo XC100 konkurrerar svenskarna med BMW och Mercedes. I USA och Kina gäller “size is king”, och till och med XC90 anses vara för liten på de kinesiska och amerikanska marknaderna.

Helt elektrisk Coupé

C40 kommer vara en Coupe-version av den nuvarande suven XC40, vilket kommer göra Volvo mer attraktivt för den yngre publiken. Volvo förväntar sig sälja ungefär 8000 C40 under 2020.

Likt XC40 och Polestar 2 kommer även C40 finnas tillgänglig i en elversion kallad Recharge Pure Electric. Enligt källor kommer den ha en sluttande taklinje och en helt ny design på baklyktan.

Vi förväntar oss att se den här bilen i slutet av 2021 och elversionen året efter. En elversion av XC100 kommer troligen introduceras 2024 eller senare.

Kritik mot Volvo

Volvo har även kritiserats nyligen. De stora suvarna har en högre elkonsumtion, vilket gör dem dyrare att använda och onödigt dåliga för miljön. Volvos VD Håkan Samuelsson har bemött kritiken:

– Så länge kunder vill ha suvar och det inte är förbjudet av någon statsmakt, kommer vi fortsätta tillverka dem. Samtidigt gör vi dem säkrare och miljövänligare, säger Samuelsson.

Volvo investerar mycket i elektrifiering och kommer lansera fler elbilar under de kommande åren. Marknadsanalytiker har beräknat att över hälften av världens bilförsäljning år 2025 kommer att vara helt elektrisk, och resten hybrider.

Om det stämmer kommer XC100 vara den största och sista bensindrivna Volvon vi någonsin kommer få se.