Artikel i samarbete med Speltips

Sveriges nationalsport – motorsport eller ishockey?

Publicerad 16 december, 2020
Motorsport eller hockey

I många år har det tvistats om vilken sport som är Sveriges egentliga nationalsport. Vissa säger att det är fotboll, andra säger att det är ishockey, skidor eller motorsport. Många som utövar ishockey engagerar sig samtidigt i andra sporter. När det väl är dags att välja heltidssport är det många som väljer hockey, men även motorsporten är populär då det finns så många olika val. Allt från speedway till rally. Oavsett om du gillar ishockey eller motorsport går båda att se på tv under vintern. JVM spelas under julhelgen, se JVM spelschema för i år. Även Rally-VM pågår under vintern, även om just svenska rallyt 2021 tyvärr blir inställt på grund av Coronapandemin.

Alla länder har en nationalsport. En nationalsport anses vara en sport som har en särskilt stor kulturell betydelse för ett land. I Sverige går åsikterna isär om vilken sport som faktiskt är den egentliga nationalsporten.

De som spelar fotboll anser att deras sport har störst kulturellt inflytande, de som sysslar med motorsport eller ishockey tycker givetvis att deras sporter är den sanna nationalsporten.

Steget är mindre än vad många tror

Många kanske tycker att steget från ishockey till motorsport är långt och irrelevant. Det är trots allt två helt olika sporter. Men faktum är att många hockeyspelare, åtminstone tidigt i karriären, utövar andra sporter vid sidan av hockeyn. Oftast handlar det om bollsporter som fotboll. Detta då fotbollen tränar koordinationsförmågan bland mycket annat. Men det finns även dem som sysslar med motorsport.

Motorsporten har dock ett starkare fäste på herrsidan än på damsidan. Samma sak kan sägas gälla för ishockeyn. Det är fler män än kvinnor som spelar ishockey och det finns fler professionella manliga ishockeyspelare än vad det finns kvinnliga. Kanske har detta att göra med att män i högre utsträckning söker sig till olika kontaktsporter eller fartfyllda sporter.

Trenden har dock delvis brutits på senare år då fler kvinnor söker sig både till ishockeyn och till motorsporten.

Missa ingenting från årets junior-VM

De flesta hockeyspelare drömmer om att någon gång få representera sitt land i junior-VM. Turneringen fungerar ofta som en språngbräda vidare ut i Europa och Nordamerika. Flera av spelarna som vinner guld draftas ofta av klubbar i NHL och KHL.

Om junior-VM är kul att spela så är det ännu roligare att titta på. Många uppskattar juniorhockeyn för dess fart och fläkt. Matcherna är ofta jämna och intensiva vilket ger timmar av spänning.

Junior-VM sammanfaller alltid med julhelgen, så även i år. Det kan vara uppskattat att bryta av julstöket med lite actionfylld hockey.