Tänk på detta innan du tar ett billån

Publicerad 4 november, 2019

Det är för många av oss en stor investering att köpa en bil och att ta ett billån är ofta en förutsättning för att du ska kunna köpa en bil. Det är dyrt att köpa en bil, speciellt om du vill köpa en ny. Det bästa är att betala kontant men det kan såklart vara svårt att spara ihop pengarna.

Flera faktorer avgör vilken typ av finansiering som är bäst för dig, bland annat årsmodellen på bilen, om du köper bilen privat eller hos bilhandlare samt hur stor kontantinsats du har. Om du vill låna till en bil hos en bilhandlare eller långivare krävs ofta att du kan lägga en kontantinsats på 20 procent. Bilen som du köper blir din säkerhet för ditt billån. Saknar du kontantinsats kan du undersöka möjligheten att teckna ett privatlån.

De större konsumtionslånen ökade med nästan 40 procent under 2017 vilket till viss del beror på att amorteringskraven ökat gällande bolån. Istället för att som tidigare utöka bolånet finansierar man ofta sitt biköp med ett lån mot övrig säkerhet.

Viktigt att tänka på när du tar billån

Innan du bestämmer dig för att låna pengar kolla hur stor kontantinsats som krävs, räntan, månadskostnaden och avtalstiden. Om du lämnar din bil som säkerhet för lånet finns ofta krav på hur gammal bilen får vara när du har betalt av bilen. Om du väljer en äldre bil kan återbetalningstiden därför bli kort, exempelvis Swedbank vill inte att bilen är äldre än 12 år när du har betalat tillbaka lånet. Hos många långivare gäller även ett minsta belopp som du måste låna.

Effektiv och nominell ränta

När du jämför lån titta på den effektiva räntan, vilket är den faktiska kostnaden för lånet. Det finns webbplatser där du smidigt kan jämföra olika billån. Nominella räntan på lån som erbjuds kan variera från mycket, exempelvis hos samma långivare från 2,95 procent till 39,5 procent. Uppläggningskostnader och höga aviavgifter kan innebära att lånet blir dyrare än vad du beräknat, dessa ingår när du tittar på den effektiva räntan. Det finns långivare som erbjuder en lägre ränta om du väljer att köpa en miljöbil, vilket är bra för både plånboken och miljön.