Artikel i samarbete med OmdömesStälle

Tänker du hyra bil? Detta är värt att tänka på innan du skriver kontrakt!

Publicerad 6 september, 2021
Tips hyrbil

Att fixa hyrbil är behändigt vid många tillfällen, speciellt när du ska flytta och behöver tillgång till skåpbil eller när du ska ska på roadtrip med vännerna. Innan du skriver på ett hyreskontrakt är det viktigt att du tar reda på vilka villkor som gäller – ta reda på allt du behöver för att undvika extra strul.

Undvik extrakostnader – jämför priser på förhand

Priset på en hyrbil varierar självklart efter företag och bilmodell. Genom att jämföra bilar på nätet kan du enkelt hitta en bil som passar dig och dina behov. Priset som presenteras på biluthyrarnas hemsidor kan dock vara vilseledande; ofta tillkommer extra avgifter som adderas till priset. När du jämför bilar kan det därför vara svårt att veta vilka avgifter som ingår. På OmdömesStälle kan du läsa recensioner om biluthyrare för att ta reda på var du hittar den bästa bilen innan du gör ditt beslut.

Det som kanske är det viktigaste att tänka på innan du skriver på ett hyreskontrakt är att kontrollera vilka försäkringar som ingår i avtalet för det pris du betalar. När du hyr en bil i Sverige ingår alltid skadeskydd, stöldskydd och tredjepartsskydd, men tänk på att dessa skydd inte omfattar alla typer av skador. Hos en del biluthyrare ingår inte skydd för skador på till exempel fönster, fråga därför företaget du hyr av och läs noggrant igenom kontraktet innan du skriver på. Oftast kan du köpa en tilläggsförsäkring som täcker dessa typer av skador.

Om du har orsakat en olycka med din hyrbil och skadorna täcks av försäkringarna behöver du oftast betala en självrisk. Även självrisken kan variera från företag till företag och kan vara bra att ta i beaktande innan du bokar en hyrbil. Vill du undvika att betala självrisken i händelse av olycka kan du dock oftast köpa självriskeliminering på förhand. Det innebär att du inte är tvungen att betala för självrisken när olyckan väl har inträffat. 

Hyr bil av en pålitlig biluthyrare

Innan du hyr en bil är det viktigt att du kontrollerar att företaget du hyr av är pålitligt, samt att du hör med tidigare kunder om deras erfarenheter. Exempelvis EuropCar och Sixt är populära biluthyrare, men inte de enda på marknaden. För att hitta det bästa erbjudandet med det pålitligaste företaget som kan erbjuda dig den bästa servicen kan du läsa recensioner och på så sätt få hjälp i att fatta ditt beslut.

Att råka ut för scams och opålitliga företag är alltid en risk när du gör ett köpbeslut. Vid biluthyrning är det viktigt att alla parter vet vilka skador som ska ersättas av vem och vilka pris som gäller. Opålitliga biluthyrare kan kräva dig på ersättning av skador som du inte har orsakat eller debitera extra avgifter för sådant ni inte har avtalat om. Om kundservicen är bristfällig blir din upplevelse lidande och du kan råka ut för extra kostnader som du inte hade räknat med. Genom att läsa tidigare kunders erfarenheter kan du försäkra dig om att din biluthyrare är pålitlig och att din bilresa blir så smidig som möjligt.