Teslas tillverkning minskar

Tesla
Publicerad 6 juli, 2016

Elon Musk och Tesla skrivs det mycket om, och det är många som anser att han visar vägen till framtiden. Men Musk har också sina kritiker, och de har nu fått lite extra vatten på sin kvarn. Under andra kvartalet 2016 levererade man totalt 9 745 Model S och 4 625 Model X, och det är framför allt Model S som backar. Faktum är att Model S inte har sålt så här dåligt sedan tredje kvartalet 2014.

Men samtidigt så ökar också försäljningen av Model X kraftigt, från 2 400 första kvartalet i år till 4 465 under det andra. Att Tesla haft problem med att leverera sina elbilar i den takt som marknaden efterfrågar dem är känt, och möjligen kan det vara där som problemet ligger. Dock, den ökning som Model X står för väger inte helt upp minskningen för Model S, rent volymmässigt.

Efterfrågan överstiger produktionen

Det är ingen hemlighet att Tesla har haft – och har – problem med att tillverka bilar i den takt som de efterfrågas. Kommande Tesla Model 3, till exempel, går redan att förhandsbeställa, men då med en beräknad väntetid på 3-4 år. Model 3 är tänkt att sättas i produktion under 2017 och målet är 80 000 tillverkade bilar under det första året. Men samtidigt ligger antalet förhandsbeställningar på hela 375 000, och Teslas målsättning var ursprungligen att 2020 producera en halv miljon bilar om året.

Om Tesla kan nå det målet är det många som ställer sig tveksamma till, och nu har Tesla också aggressivt ändrat sina planer – målet är nu att redan 2018 nå upp i en kapacitet där man kan tillverka sammanlagt en halv miljon elbilar om året. Skulle man lyckas med det så är det definitivt en bedrift, och någonting som skulle kunna korta väntetiden med ett år eller två.

S eller X alternativ

Även om det nu också innebär viss väntetid för den som vill köpa en Model S eller Model X så är den långt ifrån lika lång, och kanske var produktionsminskningen under andra kvartalet en tillfällighet. Enligt Musk så tillverkades hälften av bilarna under andra kvartalet under bara fyra veckor, vilket ju antyder att det hela var en tillfällig svacka. För den som vill ha en Tesla men inte vill lägga ut 10 000 kronor i handpenning och vänta på Model 3 så är det antagligen enklare att ta ett billån och köpa en Model S eller X redan nu – då kommer väntetiden i alla fall antagligen att ligga på månader och inte år.