Test av alkomätaren AlcoSense Pro

Test alkomätare
Publicerad 5 juni, 2020

Sommaren är här och då går oftast alkoholkonsumtionen upp. Alkohol och bilkörning går aldrig ihop. För att garantera att man sätter sig bakom ratten nykter är det bra att ha en alkomätare för att kontrollera sin promillehalt dagen efter.

I Sverige går gränsen för rattfylla vid 0.2 promille och 1.0 promille för grovt rattfylleri. Man ska helst inte köra alls dagen efter man druckit. Men har man druckit måttliga mängder och vill ta bilen dagen efter är det bra att testa så att man verkligen är körduglig. Det görs bäst med en alkomätare av god kvalité.

AlcoSense Pro

Test av alkomätare

Vi har testat alkomätaren AlcoSense Pro som finns på den svenska marknaden och finns att köpa hos bland annat Kjell & Company.

Alcosense Pro är en smidig alkomätare med fyrfärgsdisplay och drivs med 3 stycken AAA-batterier.

Det går snabbt att förstå hur AlcoSense Pro fungerar. Genom att skjuta upp displayen startas mätaren och man får tillgång till hålet där munstycket ska stoppas in. Man får med fem stycken engångmunstycken. Men enligt vårt test gick det utmärkt att rengöra i diskmaskinen och använda igen, utan märkbar försämring. Vill man ha fler munstycken finns det att köpa i 25-pack för runt 150 kr.

Tydlig display i fyrfärg

Det går nästan inte missförstå AlcoSense Pro eftersom instruktionerna i displayen, som är på svenska, tydligt informerar hur man ska göra. Mätaren använder bränslecell som mätteknik och när man blåser sitt utandningsprov ser man i displayen om man blåser för svagt eller för hårt. Skulle man blåsa för hårt får man en varning och får börja om.

Viktigt att kalibrera

För att en alkomätare ska vara tillförlitlig bör den regelbundet kalibreras. Många alkomätare, särskilt äldre har otydlig information om när den ska kalibreras. AlcoSense Pro är dock tydliga på denna punkten. När det är dags att kalibrera mätaren får man upp ett varningsmeddelande om att det är tid för kalibrering. Mätaren kan dock fortfarande användas, men informerar om att resultatet troligtvis inte stämmer. AlcoSense Pro ska kalibreras en gång om året. Exakt datum syns på displayen när man startar den.

Omdöme AlcoSense Pro

Vi rekommenderar AlcoSense Pro då den är lättanvänd, pålitlig och snygg. Prismässigt ligger den ungefär i samma nivå som konkurrenternas likvärdiga alkomätare. Eftersom den även fått goda betyg av Motorförarnas helnykterhetsförbund rekommenderar vi på Autonytt AlcoSense Pro.

+

Pålitlig och lättanvänd med informativ display.

Fysiska knapparna ej tryckbara på hela ytan, vilket man ibland missar. Saknar även en fysisk tillbakaknapp.