Artikel i samarbete med AXO Finans

Tips till dig som ska köpa begagnad bil

Publicerad 29 november, 2018

Tips till dig som ska köpa begagnad bil

Det är mycket att tänka på innan man köper en begagnad bil. Här har vi samlat några tips och råd som kan vara bra att veta innan man köper en begagnad bil.

Det kan löna sig att köpa begagnat

Det lönar sig ofta att köpa en bil som har några år på nacken, då en bil i snitt förlorar halva sitt värde redan under de första fem åren. Om du är ute efter mer bil för pengarna, är det därför klokt att välja begagnat. Det finns ingenting i vägen för att köpa en begagnad bil privat, men det är självklart en högre risk att man går på en ekonomisk smäll. Som köpare är det du som är ansvarig om det skulle visa sig att något är fel efter försäljningen.

De viktigaste punkterna att tänka på när du köper en begagnad bil är:

 •   Skriv alltid ett kontrakt mellan köpare och säljare
 •   Kontrollera att bilen är EU-godkänd
 •   Kontrollera att bilen varit på regelbunden service
 •   Fråga om bilen varit utsatt för någon kollision eller skador
 •   Kontrollera att alla nycklar medföljer
 •   Kontrollera om bilen är belånad
 •   Kontrollera att det är säljaren som äger fordonet, och be om att få se legitimation så att du kan vara säker på att det är samma person

Behöver du ett billån? Om det är bråttom är det möjligt att få pengar direkt på kontot.

Provkör bilen

Bilen du är intresserad av ska givetvis provköras – om säljaren nekar dig det är det ett stort varningstecken. I så fall bör du titta vidare efter en annan bil. När du har hittat en bil och är redo att testa den på vägen, bör du vara uppmärksam på följande:

 •   Se så att alla lampor fungerar
 •   Kolla fläkten och AC
 •   Känn så att handbromsen fungerar
 •   Stäng av stereon så att det blir lättare att höra ovanliga ljud från motorn, växellådan, fjädrar och liknande
 •   Undersök bilens utsida och leta efter bucklor och repor

Om du testar en automatväxlad bil måste du kontrollera att växlingen går smidigt utan att rycka. Det kan du till exempel testa genom att köra ut bilen på motorvägen och göra en snabb omkörning. På en manuellt växlad bil ska växellådan vara stadig.

Köp av begagnad bil

Om allt går bra med undersökningen och du bestämmer dig för att genomföra köpet, är det viktigt att se till att köpet går tryggt och rätt till. Har du behov av ett lån till köp av bil, bör du jämföra bankernas olika erbjudanden.

Det ska alltid skrivas ett köpekontrakt, och det finns många standardkontrakt på nätet som kan laddas ner gratis. Köpesumman bör överföras till ett bankkonto, och inte betalas i kontanter. Innan du för över pengar måste du komma ihåg att undersöka att eventuella billån är lösta från fordonet. Dessutom måste du ha bilförsäkringen fixad innan du kör iväg med din nya bil.

Det sista du måste göra är att anmäla om ägarbyte till Transportstyrelsen genom att skicka in ägarbyteshandlingarna. Därefter är köpet klart. Grattis till din nya begagnade bil!