Topp 7 bästa lastbilarna med hög komfort

Publicerad 27 juli, 2021

Volvo FH

Volvo FH är en serie tunga lastbilar som tillverkas av den svenska lastbilstillverkaren Volvo Trucks. Serien lanserades först i slutet på året 1993 under beteckningarna FH12 och FH16. Produktionen fortsätter nu stadigt med den andra generationen av FH-serien. FH står för Forward control High entry, där sifferantalet anger motorns kapacitet i liter. FH-serien är en av de mest framgångsrika lastbilserierna som har sålt fler än 400 000 enheter över hela världen. I september 2012 lanserade Volvo Trucks sin serie Volvo FH på nytt med många tekniska uppgraderingar av betydelse.

Scania S730 V8

Sedan Scania tecknade ett samarbetsavtal med Porsche Engineering i augusti 2010 och en helt ny lastbilshytt togs fram och har fortsatt att utvecklas. Från och med 2014 har flera maskerade prototyper kunnat ses på vägarna i Sverige, Spanien och Norge. Följande generation lastbilar från Scania lanserades vid Grand Palais i Paris den 23 augusti 2016. Lanseringen inkluderade ny sovhytt i R-serien och helt ny sovhytt i S-serien som har ett platt inre golv.

Mercedes Benz Actros

I juli 2011 lanserade Daimler AG, tillverkaren av Mercedes Benz Trucks, 2012 Mercedes Benz Actros. Denna bör inte förväxlas med Actros 4 men det är New Actros. Det beror på att det fanns ett par likheter mellan Actros 1, 2 och 3. Den nya Actros har dock inga likheter med sina föregångare förutom namnet. För första gången har Actros en sexcylindrig inline-motor som använder Common Rail Diesel Technology med X-Pulse i motsats till det tidigare använda PLD-systemet.

Mercedes-Bens nya Actros har valts till International Truck of the Year 2020 av en jury bestående av 24 redaktörer för kommersiella fordon och seniorjournalister, som representerar 24 stora lastbilstidningar från hela Europa.

Den prestigefyllda utmärkelsen överlämnades under pressdagen till professor Uwe Baake, som är chef för produktteknik av Mercedes-Benz lastbilar. Evenemanget ägde rum under Solutrans, som är den tvååriga internationella utställningen för väg- och stadstransportlösningar i Lyon, Frankrike.

Med en vinnande poäng på 121 röster vann det tyska flaggskeppet den starka utmaningen mot Ivecos nyligen lanserade S-Way långdistansserie och Volvo Trucks bränsleeffektiva FH I-Save.

MAN TGX

Mer kraft och ännu högre effektivitet: MAN TGX bevisar att låg förbrukning och hög prestanda inte behöver utesluta varandra. Det spelar ingen roll om du kör på motorvägen eller arbetar hårt på en byggarbetsplats, tack vare stort utbud av utrustning och flera motorversioner är MAN TGX perfekt skräddarsydd för att passa ditt transportföretag.

Iveco Stralis

Iveco Stralis är en tung lastbil som tillverkats av italienska Iveco sedan 2002. Stralis ersatte modellerna EuroStar och EuroTech och den täcker intervallet över Eurocargo; mellan 19 och 44 ton. Eld-versionen av Stralis släpptes med den tyskbaserade Iveco Magirus. 

DAF XF

DAF XF är en serie lastbilar som tillverkats av den holländska tillverkaren DAF sedan 1997. Alla högerstyrda versioner av XF monteras på Leyland Trucks i Storbritannien. Året 2007 vann XF 105 priset International Truck of the Year. Lastbilen har en 12,9 liters motor och ZF-växellåda i både manuellt och automatiskt format.

Hyundai Xcient

Hyundai Xcient är en sydkoreansk lastbil tillverkad av Hyundai Motor Company. Den presenterades som uppföljaren till Hyundai Trago på Seoul Motor Show 2013. Med Xcient planerar Hyundai att öka försäljningen av tunga lastbilar från 6 000 till 60 000 fordon fram till året 2017. Därför kommer modellserien att erbjudas även i Europa, först i Östeuropa, i motsats till sina föregångare.