Artikeln presenteras av Gör Det Med RW.

Tvätta bilen? Fem vanliga misstag att undvika

Publicerad 13 april, 2023
Biltvätt misstag

För att få en så effektiv och enkel tvätt av bilen som möjligt finns det en del saker som du bör undvika. Dubbelarbete på grund av att du gör saker i fel ordning och felaktigt användande av utrustning är två olika fel som många gör. Vi har listat de vanligaste misstagen som du ska undvika när du tvättar bilen för hand.

En ren och snygg bil är grunden för att ha en rostfri och fräsch bil, och för bäst resultat tvättar du den för hand. Maskintvättar klarar inte av att komma åt i alla vinklar och vrår på samma sätt som när du handtvättar. Just i dessa vrår samlas det smuts som skapar små repor och binder fukten vilket skapar oxidering och rostar plåten. 

Lyckas med biltvätten

  • Använd en gör det själv hall
  • Tvätta bilen när det är svalt och molnigt
  • Använd kvalitetsbilschampo
  • Tvätta bilen nerifrån och upp
  • Torka av bilen efter tvätten och vaxa den då och då

Misstag 1: Tvätta bilen hemma på uppfarten

När det är fina sommardagar kan du kan du se att det tvättas bilar på många villors uppfarter, men det är inte tillåtet. Även om du använder dig av miljövänliga rengöringsmedel hamnar det stora mängder skadliga ämnen i marken och i dagvattensystemet. Enda gången som det är godkänt att tvätta bilen på den egna uppfarten är om du har asfalterat uppfarten och satt in ett avlopp som är utrustat med en separator som filtrerar tvättvattnet. Därför rekommenderar vi alltid att du åker till en gör det själv hall där du har tillgång till högtryckstvätt av bra kvalité och skydd från regn och sol.

Misstag 2: Tvätta bilen när det är varmt och soligt ute

Rengöringsmedlen kan skada lacken om de får torka in, därför är det viktigt att undvika att tvätta bilen i värmen. Det kan verka som en utmärkt uppgift att blaska med svalkande vatten när det är varmt ute, men det kan skada din bils lack. Behöver du tvätta bilen när det är varmt och du inte hinner tvätta av hela bilen innan medlen börjar torka in kan du dela upp bilen i mindre bitar och tvätta en bit i taget. Välj hellre en svalare och molnig dag att tvätta av smutsen och få bort skadliga partiklar från ytan.

Misstag 3: Använda billiga rengöringsmedel eller diskmedel

Förutom att få din bil ren och snygg lyfter ett bra bilschampo små partiklar från ytan vilket minskar risken att repa lacken. Detaljer som inte är lackade som svart plast lämnar ett bilschampo av hög kvalité rena och snygga medan billiga alternativ ofta lämnar dem grå och dassiga. I dyrare rengöringsmedel får du även en yta som är len och stöter bort smuts och vatten i framtiden, det gör att bilen håller sig ren längre och du behöver inte tvätta bilen lika ofta. De är ofta PH-neutrala vilket gör att det inte torkar ut huden och du behöver inte använda handskar.

Vi rekommenderar även att du använder en svamp eller en handske som är gjorda för ändamålet. De som kostar lite mer är speciellt utformade och är bättre på att kapsla in damm, sand och små gruspartiklar så att de inte repar lacken. Undvik billiga svampar och mikrofiberdukar, de kan kännas lika som de som är dyrare, men de är enklare på en mikroskopisk nivå och klarar därför inte att kapsla in gruset på samma effektiva sätt. Riktigt bra bilvårdsprodukter hittar du hos GörDetMedRW.

Misstag 4: Tvätta bilen i fel ordning

Det effektivaste sättet att tvätta bilar på är nerifrån och upp, med fälgarna sist. Intuitivt tvättar de flesta bilen uppifrån och ner, att smutsen rinner av neråt med i det här fallet har intuitionen inte rätt. Är bilen väldigt smutsig är det bästa att använda avfettning först för att få bort den grövsta smutsen som damm, insekter och asfaltsstänk. Den sköljer du med fördel av med högtryckstvätt utan att gnugga med svamp för att skölja av de partiklar som annars kommer repa lacken.

Använder du bilschampo är det oftast bäst att börja med taket och arbeta dig metodiskt neråt och avsluta med trösklar och hjulhus. På så vis får du struktur och det är lättare att undvika att missa en yta och få otvättade ytor.

Är bilen mycket skitig kan du spola av bilen än en gång med högtrycken för att säkerställa att all smuts är borta. För att vara säker på att få bort allt medel och smuts i springor och vinklar är det säkraste sättet att spola med ett vanligt munstycke på slangen då högtryckstvätten har en tendens att trycka in bilschampot i dörrkanter och andra ställen istället för att spola av det.

Misstag 5: Strunta i efterarbetet

Visst, förberedelserna är viktiga, men även efterarbetet är viktigt för att få ett riktigt tillfredsställande resultat. Torka av vatten som ligger kvar för att minska risken att det blir intorkade märken med avlagringar från kranvattnet som kalk. Använd en mikrofiberduk för att försäkra dig om att inte få några ränder eller dropprester. Passa på att polera rutor och backspeglarna för att få ett extra bra resultat av tvätten. 

Då och då behöver du även vaxa bilen för att bibehålla kvalitén i lacken, annars kommer den till slut bli sträv och blekna. När lacken är sträv har det bildats porer där smuts och vatten letar sig in och grogrunden för rost är lagd. Moderna bilvax är lättarbetade och kräver inte alls den kunskap och uthållighet som äldre vaxer behövde, utan det är idag möjligt även för den vanliga bilägaren att lyckas.