Tyskland gör bäst bilar enligt svenska bilägare

Tyskland gör bäst bilar
Publicerad 18 maj, 2017

Vilket land gör bäst bilar? Den frågan fick svenska bilägare i Blockets undersökning i samarbete med Kantar Sifo. Flest röster fick Tyskland följt av Sverige och Japan. Bland länderna i botten finns Kina och USA trots att Volvo och Ford finns med på topplistan över mest sökta bilvarumärken på Blocket hittills i år.

– Det finns ingen stor variation i topplistan – det är tre dominerande länder och resten kammar hem nära noll röster. Bilköp är inte helt rationella utan sker ofta utifrån magkänsla och självbild. Flera bilar delar många komponenter under skalet så det är mycket känslor som tillverkarna därför spelar på i sin marknadsföring, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Mer än var tredje tycker att tyskarna gör bäst bilar (36%). Bland män är siffran hela 47 procent jämfört med kvinnor på 26 procent.

– Tyskland ses av många som en ledande industrination med stor erfarenhet av mekanisk tillverkning. De har lyckats bra med att få den upplevda kvaliteten i bilarna att kännas högklassig oavsett om det är folk-, sport-, eller lyxbilen, säger Linnéa Aguero.

Svenska bilar får en hedrande andraplats (19%). Tiotopplistan över mest sökta bilar på Blocket hittills i år toppas av Volvo. Här finns även Saab.

– Tradition och stolthet kan ligga bakom att närmare var femte svensk bilägare tycker att Sverige gör bäst bilar. Det är ju en del av vår livsstil villa, Volvo och vovve. Japan har lyckats med bilden av hållbarhet och kvalitet där Toyotan är känd för att uppvisa färst fel i biltester, säger Linnéa Aguero.

Bronsplatsen enkätresultatet kniper Japan (9%). Därifrån är klivet ner till exempelvis USA, Frankrike och Korea långt – som vardera lockar 1 procent av befolkningen. Kina kammar hem ett ännu lägre resultat trots att populära Volvo numer ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding.

– Man måste skilja på vad som är svenskt och vad som uppfattas som svenskt. Man bör också särskilja kinesiskt ägande och kinesiska bilar. De bilar som sålts av kinesiska tillverkare har bland annat misslyckats i flera krocktester. Dock går utvecklingen oerhört snabbt vilket också kan innebära att vi ser en förändring i uppfattning i snar framtid, säger Linnéa Aguero.

I maj månad är privathandeln av bilar störst på Blocket där en tredjedel av alla bilar som läggs upp säljs inom ett dygn.

Mest sökta varumärken i bilkategorin på Blocket hittills 2017

  • 1. Volvo
  • 2. Audi
  • 3. Volkswagen
  • 4. BMW
  • 5. Mercedes
  • 6. Ford
  • 7. Saab
  • 8. Chevrolet
  • 9. Porsche
  • 10. Toyota

Om undersökningen

1015 svar har samlats in via Sifopanelen, Kantar Sifos onlinepanel med ett representativt urval av boende i Sverige, 15-79 år. Fältperiod: 20 mars – 29 mars 2017.