Artikeln presenteras av Laddboxkillarna.se

Vad du ska tänka på när du köper elbil

Publicerad 18 juli, 2022
Laddbox elbil

Elbilar blir allt mer populära, och det är inte konstigt! De är miljövänliga och snabba, och dessutom har de många andra fördelar. Dock behöver du förbereda dig om du aldrig ägt en elbil förr. Här är några saker som är bra att ha kollat upp innan du köper en elbil.

Laddning – Hur ska du ladda din elbil?

Först och främst måste ha ett säkert sätt att ladda din elbil hemma. Om du bor i lägenhet är det viktigt att höra med hyresvärden om de erbjuder laddning på er parkeringsplats. Alternativt om det är ok att installera en laddbox. Om du har ett eget hus är det självklart bara att installera en laddbox, hos laddboxkillarna.se hittar du många bra alternativ och de hjälper dessutom till att installera den. 

Det finns flera olika sätt att ladda en elbil. De flesta bilarna har en inbyggd laddare som använder 220 volt, men det finns också snabbladdare som använder 400 volt. Snabbladdare är ofta dyrare, men de kan ladda en bil på bara några minuter. Det finns också offentliga laddstationer, som är bra om du inte har tillgång till ett eluttag i din bostad. Laddning av elbilen är enkelt och bekväm, och om du laddar bilen under natten är det bara att köra iväg utan problem när du ska iväg till jobbet.

Miljöpåverkan – vad är den verkliga miljöpåverkan av elbilar?

Elbilar är ofta ansett som en av de bästa alternativen för att minska miljöpåverkan. De har lägre utsläpp än bensin- och dieselbilar, och det finns många olika typer av elbilar på marknaden. Men det finns också nackdelar med elbilar, och den verkliga miljöpåverkan är inte alltid så positiv som man skulle tro. När det gäller tillverkningen av elbilar, så krävs det mycket energi för att producera dem. Detta innebär att elbilarna faktiskt kan ha en högre miljöpåverkan än bensin- eller dieselbilar under tillverkningsprocessen. Dock brukar detta jämna ut sig eftersom bilen inte genererar några utsläpp på vägen. 

När det gäller användningen av elbilar, så finns det flera olika faktorer som påverkar deras miljöpåverkan. Det handlar bland annat om hur effektiva batterierna är, hur mycket energi bilarna faktiskt använder och vilken typ av energikälla som används för att ladda bilarna. Alla dessa faktorer gör att den verkliga miljöpåverkan av elbilar varierar stort, och det är svårt att säga exakt hur stor den är.

Kostnader – hur mycket kommer det att kosta dig att köpa och äga en elbil?

En elbil är en mycket bra investering. De flesta människor tror att det är dyrt att köpa och äga en elbil, men det är faktiskt inte så farligt som man tror. Du kan även ta del av grön teknik avdraget när du installerar din laddbox. En elbil kostar ungefär lika mycket som en vanlig bil, men det finns vissa skillnader. En av de största skillnaderna är att du inte behöver tanka din bil med bensin eller diesel, utan du laddar den bara med el. Detta gör att du sparar mycket pengar på bensinkostnader, och det är också bra för miljön. Elbilar är också mycket tystare än bensin- eller dieseldrivna bilar, och de har ofta mer komfortabla interiörer. Innan du köper din elbil är det viktigt att se till att du har en bra bilförsäkring som täcker eventuella skador.

Ja det finns vissa saker att tänka på. Dels ska du se till att få en bil med tillräckligt stor räckvidd, så att du inte behöver oroa dig för att batteriet ska ta slut mitt i ingenstans. Dessutom är det viktigt att titta på laddningsinfrastrukturen, så att du vet att det finns laddningsstationer nära dig dit du kan ladda din bil. Och sist men inte minst, se till att ha en bra försäkring som täcker elbilen.

När du kollat upp allt detta är det bara att köpa din nya elbil och köra ut på vägarna!