Vad kostar en bilförsäkring för elbil?

Bilförsäkring elbil
Publicerad 6 april, 2020

Att äga en elbil ger betydligt lägre driftkostnader i form av el istället för bensin eller diesel. Men den totala ägandekostnaden blir inte så påverkad eftersom elbilar är dyrare i inköp och även måste försäkras.

Man sparar in pengar på att köra elbil eftersom elen är billigare än bensin och diesel. Även skatten är lägre och köper man en helt ny elbil får man även ta del av miljöbonusen som just nu ligger på 60.000 kronor.

Bilförsäkring är dock något man inte kommer undan när man köper en elbil. En av få kostnader som ofta är dyrare än en vanlig fossilbil. Detta beror främst på att elbilar är dyra i inköp, har hög effekt och kan få väldigt dyra reparationskostnader. Exempelvis om det blir problem med batteripacket.

För försäkringsbolagen är bilförsäkring för elbilar något ganska nytt. Vissa har inte tillräckligt med statistik för att veta vad reparationerna kan kosta, vilket blir en osäkerhet för vissa försäkringsbolag, som i sin tur ger en hög försäkringspremie. Därför är det bra att göra research för att hitta bästa bilförsäkringen för elbil.

Ett bra val kan vara att teckna en märkesförsäkring som har bra koll på deras egna elbilar. Tesla har exempelvis en försäkring som följer med vid köp som heter InsureMyTesla. Vilket ger 14 dagars gratis bilförsäkring och 25 procents rabatt första året. Precis som de flesta märkesförsäkringar står något större försäkringsbolag bakom. I Teslas fall är det Trygg Hansa som står för märkesförsäkringen.

Köper man en ny elbil räcker det med en halvförsäkring, precis som för vanliga fossilbilar. Detta eftersom vagnskadegaranti täcks av biltillverkaren första 2-3 åren.

Jämför bilförsäkring för att hitta bäst pris för elbil.