Artikel i samarbete med Econello

Välj rätt långivare för bilen 2020

Publicerad 24 april, 2020

Billånet anses av många vara en nödvändighet för att över huvud taget ha råd att köpa en bil. Men det är inte helt enkelt att hitta det bästa lånet. Det är mycket som ska stämma och många fallgropar att se upp för.

Om du vet ungefär hur mycket som du behöver låna kan du få en förhandlingsfördel mot långivarna. Då kan du ställa räntekostnaderna mot varandra och förhandla en bättre ränta. Men ett lån handlar om mer än bara ränta och amortering. Du måste även vara säker på att du kan hantera lånekostnaden över en längre tidsperiod, oftast över flera år. Lånet måste betalas även om du får förändrade ekonomiska förhållanden.

Ett bilköp är en stor utgift för de flesta hushåll. Därför är det många som väljer att ta ett så kallat billån. När du tar ett billån får du oftast lämna bilen som säkerhet. Det innebär att din bilhandlare (om du köpte bilen av en återförsäljare) innehar äganderätten till bilen till dess att du har återbetalat hela lånet. Din privatekonomi är avgörande för hur mycket du kan låna. Tänk på att du oftast förväntas att stå för 20 % av bilens värde genom att betala en kontantinsats. Billånet kan aldrig uppgå till mer än 80 % av bilens värde. Om du tycker att det är en för låg andel kan du istället ta ett privatlån. Med ett privatlån kan du låna upp till 100 % av värdet. Ett billån struktureras oftast enligt annuitetsprincipen. Det innebär att amorteringskostnaden blir densamma under hela återbetalningsperioden då räntan och amorteringsbeloppet ingår i avgiften.

Ett annuitetslån kan hjälpa dig att hålla koll på dina fasta månadskostnader. Men tänk på att amorteringsdelen ökar i takt med att räntekostnaderna minskar vid ett annuitetslån. Det medför att månadsbetalningarna kan bli ganska höga beroende på lånets totala storlek.

Som vid alla lån måste du jämföra och ställa olika långivare mot varandra. Många bilköpare gör misstaget att de faller för första bästa långivare. Oftast har de redan andra lån hos banken och tar därför ytterligare lån för att försöka att sänka räntorna. Det är dock inte säkert att din bank erbjuder den bästa sammanlagda räntan. Genom att jämföra via oberoende jämförelsetjänster för billån kan du vara säker på att du får den bästa dealen för dig och din plånbok.

Har du gjort ett bra eller ett dåligt val?

Lånet måste ha villkor som passar dig och din situation. Du måste veta att du klarar av att betala lånekostnaden även över en längre period och även om du får förändrade ekonomiska förhållanden. Alla lånevillkor måste vara tydligt specificerade i avtalet. Skriv inte på om du inte får svar på alla frågor genom att läsa lånevillkoren. Be långivaren att förtydliga och att förändra lånevillkoren.

Glöm inte att fråga efter den effektiva räntan. Den effektiva räntan avgör hur dyrt ditt lån blir i slutändan.

Om du vet hur mycket du behöver låna har du en bra förhandlingsfördel. Då kan du ställa olika långivare mot varandra och pressa räntekostnaderna. Lånen måste dock vara likvärdiga för att du ska kunna göra en sådan jämförelse.

Vissa långivare försöker att locka kunderna att teckna lån med låga räntor med dolda avgifter.

Det är ett känt faktum att de flesta låntagare bara tittar på räntesatsen när de ska låna. Om räntan är tillräckligt låg så slår de till. Det är lätt att glömma att de flesta lån även innehåller tilläggsavgifter som uppläggningsavgifter och avviseringsavgifter. De flesta banker har tagit bort uppläggningsavgifterna, men vissa banker kan debitera 500 kronor i uppläggningsavgift.

Vidare ska du välja ett lån som har en relativt kort avbetalningstid. Du tjänar ingenting på att ha en längre avbetalningstid än vad du behöver. Det kan visserligen vara skönt med låga månadsbetalningar men tänk på att räntekostnaden ofta är rörlig vid billån. Det kan innebära att du får ganska dyra räntekostnader om du låter lånet löpa i fler år.

Var finns de bästa långivarna för 2020?

Lånemarknaden är föränderlig. Det tillkommer alltid nya långivare. Därför är det svårt att ge specifika råd kring valet av långivare. Därför rekommenderas att jämföra olika långivare.

Econello uppdaterar sina listor ofta så att de alltid innehåller de bästa långivarna. Vilket hjälper dig att hitta det bästa billånet 2020.