Vilka lyxbilar kör Sveriges rikaste?

Publicerad 28 juli, 2021

När man har obegränsat med pengar kan det vara trevligt att investera i ett riktigt lyxigt vrålåk. För Sveriges rikaste individer faller valet ofta på ett av en handfull lyxbilmärken. 

Några gemensamma nämnare finns när Sveriges förmögna är på jakt efter nya lyxbilar till sina samlingar: snabb accelerering och ordentligt med hästkrafter värderas ofta högt av både fotbollsproffs, popstjärnor och kungligheter.

Det finns vissa bilar som varje miljardär med självaktning till synes måste äga, och självaste kungen är inget undantag. Rika svenskar älskar, precis som miljardärer världen över, lyxiga bilar. 

Vi kommer snart ta en närmare titt på vilka bilar kända svenskar kör. Sammanfattningsvis kan man dock se vissa trender, och bland favoriterna återfinns ofta följande märken:

  • Ferrari – bland annat musikern Per Gessle är en stor Ferrarifantast och han investerade nyligen i två tillskott till sin samling.
  • Lamborghini – dessa lyxiga italienare skattas högt av bland andra fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic.
  • Porsche – en storfavorit för många rika svenskar.
  • BMW – vår egen kung Carl Gustav valde så sent som förra året en BMW för att fira sin födelsedag.

Att frigöra pengar för att ha råd att köpa en bättre bil kan vara tufft. Men om du vill ha lite kul och prova lyckan kan du kolla här för de bästa bonusarna som svenska kasinon har att erbjuda.

Listan över lyxåk som välbärgade svenskar väljer visar att de alltså gärna väljer utländska fordon. Volvobilar är visserligen sedan långt tillbaka omåttligt populära bland medelinkomsttagare i Sverige, men rika svenskar verkar ha en förkärlek till vrålåk från andra platser i världen.

Världens miljardärer blir fler

Det finns goda anledningar att tro att en och annan av Sveriges rikaste individer kommer unna sig en ny bil den närmsta tiden – förmögna svenskar har nämligen blivit ännu rikare under det senaste året. 

Dagens PS skrev i en artikel i juni att fem av landets rikaste miljardärers sammanlagda rikedom har ökat med hela 18 miljarder dollar, alltså nästan 150 miljarder kronor, detta enligt data som Bloomberg har sammanställt.

Detta överrensstämmer med den globala utvecklingen som rapporterades i affärstidningen Forbes, att världens miljardärer blir allt fler och allt rikare. Forbes rapporterade i våras att antalet dollarmiljardärer i världen ökade till 2 755 under 2020, vilket är hela 660 fler än året innan.

Värt att nämna är också att enligt en artikel i Svenska Dagbladet förra året så har den som köper en Ferrari i Sverige i snitt redan fem andra bilar. Svenska dagbladet skrev även att man förväntade sig en blixtsnabb återhämtning för bilmärkena inom superlyx-segmentet efter coronakrisen.

Kända svenskar och deras lyxbilar

Denna spådda återhämtning verkar ha slagit in om man tittar på några kända svenskar och de inköp de gjort under 2020 och i år. Bland deras bekräftade nyinköp återfinns några riktiga pärlor.

En känd bilälskare är ingen mindre än kung Carl Gustav, vars bilsamling är värd nära 25 miljoner kronor enligt Dagens PS. I hans samling av lyxbilar återfinns en Shelby Mustang, en äkta AC Cobra, en DeTomaso Pantera, en Ferrari 599 GTB med V12-motor och en Porsche 911 Targa.

Kungen införskaffade även en BMW av modellen M8 Competition till sin 74-årsdag förra året. Åskådare bjöds på en titt på födelsedagspresenten när han visade upp sitt dyrbara nyinköp då han i juni anlände till en konstutställning på Kina Slott i Stockholm. 

Det blåa lyxåket har en V8-motor med 625 hästkrafter och har ett värde på hela 1,7 miljoner kronor. Enligt sajten BytBil har bilen en så kallad superbilsprestanda och gör 0-100 kilometer i timmen på 3,2 sekunder.

Även fotbollsproffset Zlatan Ibrahimovic gav sig själv en födelsedagspresent härom året – en Ferrari Monza SP2 värd 12 miljoner kronor. Den accelererar från 0-100 på endast 2,9 sekunder och 0-200 på 7,9 sekunder. Toppfarten ligger på 300 kilometer i timmen.

Zlatan älskar sportbilar och har tidigare liknat sig själv vid en Ferrari. Bland hans tidigare inköp finns även en Lamborghini Gallardo och en Ferrari Enzo, skriver BytBil.com.

Gunde Svan är en annan bilfantast och hans favoritmärke är Porsche. I hans samling återfinns bland annat den ikoniska sportvagnen Porsche 356.

En annan som är ett stort fan av märket Ferrari är Per Gessle. Han gjorde i år som Zlatan Ibrahimovic och skaffade sig en Ferrari Monza SP2

Gessle är en äkta Ferrari-entusiast och äger nu ett dussin exemplar från den kända sportbilstillverkaren. Hans samling torde nu vara värd ett tresiffrigt antal miljoner.

Samma dag som Gessle inskaffade sin Ferrari Monza SP2 så köpte han också en Ferrari 488 Pista, denna i den klassiska färgen rosso corsa. Detta lyxåk har 720 hästkrafter och en V8-motor och gör 0-100 kilometer i timmen på så lite som 2,85 sekunder.

Gemensamma nämnare

Sammanfattningsvis går det att se vissa gemensamma drag när rika svenskar väljer favoritbilar. Bland svenska bilfantasters favoritmärken dyker – föga förvånande – Porsche och Ferrari ständigt upp på listan.

Förmögna svenskar eftersöker ofta en snabb accelerationsförmåga och imponerande hästkrafter. Detta är något som alla från kung Carl Gustav till Zlatan Ibrahimovic verkar uppskatta.

Alla har vi drömt om att vinna en stor summa pengar och kunna välja och vraka mellan våra drömbilar. Vilken skulle du välja om du hade chansen?