Vilken elbil håller värdet bäst?

Publicerad 25 september, 2017

Elbilar har verkligen tagit världen med storm. Men en nackdel är att priserna för de nya elbilarna är väldigt höga, därför har förespråkare sagt att man istället ska titta efter en begagnad elbil. Men hur mycket sjunker en elbil i pris?

De vanliga siffrorna man brukar titta på när man köper begagnad bil gäller inte för elbilar då flera saker måste tas in under beräkning, så som skatter och andra avdrag. Tänk också på hur mycket du kan få för din gamla bil.

Nationella Bilhandlarföreningen i USA (NADA) har tittat på hur elbilar verkligen står sig i värde och har kommit ut med en rapport.
NADA rankade använda elbilar som är en till tre år gamla och från bäst till sämst bibehållande i värde.

Inte så överaskande hamnar Tesla Model S högst upp på listan. Med ett bibehållande värde på 83% första året. År två 71%, och år tre 57%.
På andra sidan skalan hittar vi Mitsubishi i-MiEV. En liten elbil som bara håller 35% av värdet efter första året och 21% de följande två år.

På två-års skalan hittar vi Ford Focus Electric på botten med bara 35% av värdet behållt.
Den vanligaste elbilen i USA sedan 2010 är Nissan Leaf. Dock håller den inte värdet speciellt bra. Nissan Leaf  har ett bibehållande värde på endast 43.5% första året.
Chevrolet Volt Range håller värdet hyfsat bra första året, men sjunker markant mot år två och tre där den hamnar i de nedre regionerna.

I denna undersökning har inte NADA tagit in eventuella avdrag och skatter för elbilar utan bara helt gått på inbytsvärdet gentemot inköpspriset.