Artikel i samarbete med Yrkesförarcentrum

Vill du köra truck i arbetet?

Publicerad 5 februari, 2021
Truckutbildning

Truckförare är fortfarande ett eftertraktat yrke på en alltmer automatiserad arbetsmarknad. Som truckförare arbetar du med att köra truck eller andra fordon på exempelvis ett lager eller i en industri. För att arbeta som truckförare måste du vara över 18 år och inneha ett utbildningsintyg för truckförare.

Det kryllar inte av arbeten just nu, men den som har kompetens att köra truck blir genast attraktivare på arbetsmarknaden. Allt fler moment av arbetsmarknaden blir automatiserad, så även truckar. Men det uppstår fortfarande situationer då en mänsklig truckförare är att föredra.

Tänkbara arbetsuppgifter

Som truckförare har du varierande arbetsuppgifter och du spelar en central roll i leverans- och produktionskedjan. Det är truckförarens jobb att se till att varor och produkter flyttas till rätt plats i rätt tid. Oftast ansvarar du även för underhållet av din truck. Det betyder att du bör ha ett fordons- och teknikintresse.

Truckförare arbetar vanligtvis också med andra lageruppgifter. Dessa uppgifter kan innefatta packning och plockning eller ordermottagning. Arbetar du som truckförare kan du även vara kvalificerad att köra andra typer av fordon som normalt förekommer på ett större lager eller i en industri.

Som truckförare är det bra att ha, eller utveckla, förmågor och egenskaper som bra fysik och bra koordination.

Truckutbildning

För att få framföra en truck måste du vara 18 år eller äldre. Du måste även inneha ett utbildningsintyg för truckförare. Utbildningsintyget kan även gå under benämningen “truckkort”.

Om du redan i gymnasieåldern vet att du vill utbilda dig till truckförare kan du söka in till gymnasieskolans fordons- och transportprogram. Motsvarande utbildning kan även ges av Arbetsförmedlingen inom ramen för ett arbetsmarknadspolitiskt program.

Om du redan är yrkesverksam och känner att du vill byta karriär kan du söka in till Yrkesförarcentrum i Göteborg. Yrkesförarcentrum erbjuder flera olika truckutbildningar, bland annat en grundkurs för dem som aldrig har kört truck tidigare.