Vinterdäck och väglagen

vinterdäck väglagen
Publicerad 21 januari, 2016

I Sverige existerar en lag som säger att man måste ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Råder det vinterväglag ute så ska du ha vinterdäck även om det råkar vara utanför lagens armar. Vad menas med vinterväglag? Så fort det är snö, is och snömodd ute så räknas det som vinterväglag.

Detta gäller personbil upp till 3,5 ton, lätt lastbil och lätt buss. Har man en släpvagn ska även denna ha vinterdäck. Andra fordon ska också de ha vinterdäck dock med andra speciella bestämmelser. Resterande fordon ska även de ha vinterdäck men efter andra speciella bestämmelser. Mönsterdjupet ska vara minst 3mm.

Hur stor är bötern om jag inte kör med vinterdäck trots vinterdäckslagen?

1200kr.

Vad är dubbdäck och friktionsdäck?

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Man får inte blanda dubbade däck med friktionsdäck.

Däck på släpet

Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det är vinterväglag. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

Bästa däcken ska man ha bak

De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet.

Gäller vinterdäck utländska fordon?

Ja.

Vart är det förbud mot dubbdäck?

Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer. Hornsgatan i Stockholm är ett exempel, där endast friktionsdäck tillåts. De som bryter mot reglerna riskerar böter på 1000 kronor. Mer information om vad som gäller i bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala finns i de lokala trafikföreskrifterna.

Hitta billiga dubbdäck på ABS Wheels.

ABS wheels

Sponsrad artikel