Volkswagens aktie rasar – koncernchefen avgår

Publicerad 23 september, 2015

Den 19 september anklagades Volkswagen för att ha manipulerat mjukvaran i sina dieselbilar så att de klarar förbrukningstester bättre. De bilar som det fuskats med är Audi A3, VW Jetta, Beetle, Golf och Passat. En följd av detta är en rasande aktie och en avhoppande koncernchef. Den här skandalen har kommit att kallas Dieselgate.

Volkswagen meddelar att elva miljoner bilar världen över har mjukvaran som bluffar om avgasreningen. Volkswagens aktie har rasat över 20 procent och tappar totalt 250 miljarder i börsvärde.

Det är främst 2,0-liters TDI-motorer i Volkswagen och Audi som fuskat med utsläppen i bilar från årsmodellerna 2009 till 2015. Men nu kan de snart få stå Volkswagen dyrt och eventuellt tvingas återkalla 482.000 bilar.

Bakom upptäckten med fusket står amerikanska Environmental Protection Agency. De har hittat en avancerad mjukvara som kan avgöra om bilen genomgår förbruknings- och utsläppstester. I så fall aktiveras ett särskilt läge där bilens förbrukning och utsläpp minskar.

En följ av Dieselgate-skandalen är att Volkswagens koncernchef Martin Winterkorn avgår. Han tar på sig ansvaret för felaktigheterna även om han inte känt till dem.

Samtidigt som Volkswagens koncernchef avgår ökar aktien igen med 5,2 procent anger Svd.

Tidslinje Dieselgate-skandalen: