Volvo släpper bilar från 30 meters höjd

Detta är det mest extrema krocktestet som någonsin utförts av Volvo.

För att räddningstjänsterna ska kunna förbereda sig för alla möjliga krockscenarier och simulera de krafter som bryter ut i de mest extrema krascherna vidtog Volvo nyligen lika extrema åtgärder. För första gången släppte den flera nya Volvos flera gånger från en kran, från en höjd av 30 meter.

Detta tillvägagångssätt bidrog till att skapa tillräckligt med skador för att på ett adekvat sätt simulera skadorna i de mest extrema krockscenarierna: tänk singelolyckor i mycket hög hastighet, olyckor där en bil träffar en lastbil i hög hastighet eller olyckor där en bil drabbas hårt från sidan.

”Vi har arbetat nära tillsammans med de svenska räddningstjänsterna under många år,” säger Håkan Gustafson, seniorforskare med Volvo Personvagnars forskargrupp för trafikolycka. ”Det beror på att vi har samma mål: att ha säkrare vägar för alla. Vi hoppas att ingen någonsin behöver uppleva de allvarligaste olyckorna, men inte alla olyckor kan undvikas. Så det är viktigt att det finns metoder för att rädda liv när de allvarligaste olyckorna inträffar. ”

Alla resultat från krascherna och det resulterande utrullningsarbetet kommer att samlas in i en omfattande forskningsrapport. Denna rapport kommer att göras tillgänglig gratis för räddningsarbetare någon annanstans, så att de kan dra nytta av resultaten och vidareutveckla sina livräddningsfunktioner.

Publicerad 19 november, 2020