Artikel i samarbete med Toyota Växjö

5 tips när du ska köpa en bil

Publicerad 2 februari, 2022
Bilköp tips

Att köpa en bil är i regel en stor affär. Ofta även en kostsam sådan. Av de anledningarna ger vi dig nu 5 handfasta tips på vad du ska tänka på när du ska köpa en bil.

5 nyttiga tips vid bilköpet

  1. Läs på inför köpet.
  2. Köp en bil du har råd att äga.
  3. Pruta på bilen.
  4. Titta på både begagnade och nya bilar.
  5. Tänk på att försäkringen kostar pengar.

1. Läs på om de bilar du är intresserad av

Innan du gör entré i bilhallen är det en bra idé att kunna lite grundläggande saker. Dessa saker kan exempelvis inkludera vad listpriserna ligger på för de mest populära bilmodellerna på bilfirman. 

Det är även en bra idé att ta reda på vad begagnatpriset för din nuvarande bil ligger på om du funderar på att byta in den.

2. Köp en bil du har råd med

Om du köper en bil på avbetalning som är dyrare än vad du tänkt, då måste du spara in på andra saker såsom exempelvis nöjen eller utlandsresor. Gör en budget, se hur mycket pengar du har råd att lägga på en bil utan att behöva dra in på andra saker, och köp en bil i en lämplig prisklass.

Värt att tänka på är att du även ska ha råd att såväl reparera som serva bilen, vilket även det kostar en hel del pengar.

3. Pruta på slutpriset

De priser som bilfirmorna tar ut är inte skrivna i sten. Se därför till att pruta på slutpriset så du till slut betalar en summa som du tycker är rättvis. Du ska inte heller vara rädd för att tacka nej om försäljaren inte går med på dina villkor. Det finns trots allt många bilfirmor att välja på.

Priserna kan även skilja sig vart i landet du köper bilen, både när det gäller ny eller begagnad bil. En bil kan exempelvis vara billigare hos en bilhandlare i Växjö än i Stockholm. Därför kan det vara värt att kolla större geografiska områden när du letar efter bil.

4. Jämför begagnade och nya bilar mot varandra

När du köper en ny bil får du en nybilsgaranti som i regel ligger på minst 3 år. Samtidigt får du stå ut med en stor värdeminskning under de tre första åren. När du köper en begagnad bil får du sämre garantier, men värdeminskningen är inte lika märkbar när du köper en bil som fått rulla några år.

Du ska alltså väga för- och nackdelar med begagnade kontra nya bilar, och välja det alternativ som passar dig bäst.

5. Jämför bilförsäkringar på nätet

På webben kan du jämföra bilförsäkringar från i princip alla stora försäkringsbolag på den svenska marknaden. Men om du inte vill jämföra bilförsäkringar på nätet kan du lika gärna ringa upp ditt nuvarande försäkringsbolag och pruta telefonledes. Att påpeka hur många år du varit olycksfri är här en bra idé.